Psoriazis, două lucruri esențiale care pot ușura boala

Psoriazis
Pacienții cu psoriazis trebuie să facă două lucruri esențiale pentru a-și ușura boala, spun cercetătorii de la Universitatea de stat din Ohio.

Sănătatea orală și dieta pot avea un impact asupra dezvoltării și severității psoriazisului, potrivit unui studiu realizat de dermatologii de la Centrul Medical Wexner al Ohio State University.

Studiul a constatat că pacienții cu o sănătate precară sau proastă a gingiilor au prezentat simptome de psoriazis semnificativ mai grave decât cei cu gingii sănătoase. Mai mult, pacienții care au raportat consumul de fructe proaspete cel puțin o dată pe zi au prezentat simptome mai ușoare de psoriazis. Studiul a fost publicat în Jurnalul online de dermatologie (Dermatology Online Journal).

„Psoriazisul este o boală autoimună, deși de multe ori se prezintă sub formă de pete roșii, scaltoase pe piele, știm că de fapt cauzele și consecințele sale sunt mai adânc în piele", a spus Dr. Benjamin Kaffenberger, dermatolog la Wexner Medical Center, care a condus studiul.

„Căutăm un fel de buton care declanșează sistemul imunitar. Pentru că streptococul este unul dintre declanșatorii cunoscuți și microbiomul bacteriilor din gură este mult mai complex, acesta a devenit punctul nostru de plecare", a explicat Kaffenberger, care este și profesor asociat la Colegiul de Medicină. „Ne-am întrebat dacă sănătatea orală slabă poate fi un factor de risc pentru psoriazis".

Sănătatea orală și dieta

Cercetătorii au creat un chestionar special conceput pentru stilul de viață și dieta, care a fost dat spre completare la 265 de pacienți din clinicile de dermatologie ale statului Ohio. Studiul a examinat 100 de pacienți cu psoriazis și 165 fără boală. Studiul a arătat sănătate dentară și orală slabă - în special problemele gingiilor - a fost asociată cu cei care au avut psoriazis.

„Pacienții care au avut psoriazis mai sever au avut o probabilitate mai mare să raporteze că gingiile lor erau într-o stare mai proastă", a spus Kaffenberger. „Și pacienții care au avut un consum mai mare de fructe au raportat psoriazis mai puțin semnificativ, indicând faptul că fructele și alimentele potențial proaspete pot fi un factor de protecție asociat".

De asemenea, studiul a consolidat datele provenite din cercetări anterioare care au constatat că istoricul familial de psoriazis, fumatul și obezitatea au fost predictori importanți ai bolii.

Kaffenberger speră să extindă studiul în afara clinicilor de dermatologie din statul Ohio și să cerceteze mii de pacienți cu psoriazis cu diferite grade ale bolii. În timp ce Kaffenberger a remarcat că rezultatele studiului au fost preliminare, el consideră că dermatologii ar trebuie să militeze pentru sănătatea dentară și să consilieze pacienții cu psoriazis să aibă o dietă cu alimente proaspete.

Ce trebuie să faci

„Psoriazisul este o boală cronică și poate fi atât de severă încât să acopere întregul corp. Pacienții ne întreabă „Dacă îmi schimb dieta, voi scăpa de această boală?" Asta a determinat cu adevărat apariția acestui studiu - pentru a vedea ce schimbări de sănătate și stil de viață ar putea face pacienții", a explicat Kaffenberger. „Cheia este să îți protejezi gingiile și gura, spălându-ți dinții de două ori pe zi și folosind ața dentară. Modificările stilului de viață includ renunțarea la fumat, evitarea consumului ridicat de alcool și gestionarea corectă a diabetului", a mai arătat acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel