Raed Arafat: Fiecare spital judeţean de urgenţă trebuie să ajungă să aibă un punct de aterizare conexat unității medicale

Heliportul SUUB FOTO: Facebook SUUB
Raed Arafat, șeful DSU, susțin că fiecare spital județean ar trebui să aibă un heliport.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, prezent vineri seara la recepţia oficială a heliportului construit pe platforma Spitalului Judeţean de Urgenţă din Bistriţa, a declarat că fiecare unitate spitalicească de acest tip din România ar trebui să ajungă să aibă o astfel de investiţie, pentru a da o şansă în plus pacienţilor.

"Sunt mândru să văd încă un pas făcut în domeniul medicinii de urgenţă. Astăzi asistăm la o intrare în normalitate a unui spital judeţean. Un spital judeţean de urgenţă fără heliport, în ziua de astăzi, înseamnă o şansă mai mică pentru pacienţi, fie că îi ducem de aici, fie că îi aducem aici, e tot acelaşi lucru. Până acum, ne-am obişnuit să aterizăm la o distanţă mai mare de spital, să vină ambulanţa, să fie procedura de preluare de la elicopter, transport cu ambulanţa, dus la spital, care însemna timp şi risc pentru pacient. Acum, se aterizează aici, pacientul e în lift şi imediat este în UPU (...). E al treilea (heliport - n.r.) deasupra unui spital, Mureşul se bucură demult de un helipunct lângă spital, terenul a permis acest lucru. Dar nu e suficient. Fiecare spital judeţean de urgenţă trebuie să ajungă să aibă un punct de aterizare conexat spitalului respectiv. În secunda în care ai aşa ceva, înseamnă că ai dat o şansă în plus, mai ales că structura de aviaţie, de salvare a SMURD-ului, operată de Ministerul de Interne, se extinde", a declarat Arafat.

La recepţia oficială a heliportului de pe acoperişul spitalului din Bistriţa au mai participat conducerea şi membri ai Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, managementul unităţii medicale, şefii unităţilor subordonate Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Sănătăţii, parlamentari de Bistriţa-Năsăud, conducerea Instituţiei Prefectului şi cea a Primăriei municipiului Bistriţa.

Investiţia, în valoare de aproximativ 1,5 milioane de euro, a fost realizată exclusiv din fondurile Consiliului Judeţean. Heliportul a devenit operaţional începând cu data de 17 august, iar de atunci au fost efectuate opt misiuni ale elicopterelor SMURD, dintre care una pe timp de noapte. Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, a anunţat că a demarat, în această vară, şi un parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş, în vederea deschiderii unei extensii universitare la Bistriţa, unde vor fi pregătite cadre sanitare medii, potrivit Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel