Record de donatori la Centrul de Transfuzie Sanguină din Focșani, înainte de Crăciun

Transfuzii de sânge și plasmă
De trei ori mai multe persoane decât de obicei s-au prezentat luni la Centrul de Transfuzie Sanguină din Focșani ca să doneze sânge.

60 de persoane s-au prezentat, luni, la Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) Vrancea pentru a dona sânge, fiind vorba de aproape triplul mediei zilnice a donatorilor, potrivit reprezentanților instituției.

„Astăzi (luni - n.red.) am avut un număr de 60 de donatori. La ora actuală avem sânge din toate grupele, din toate RH-urile, deci am putea spune că suntem într-un stadiu de normalitate. Problema este că în luna ianuarie sigur vom avea mai puțini donatori. Și atunci ar fi necesar să facem un surplus de stoc", a declarat directorul CTS Vrancea, medicul Mioara Hanță, citată de Agerpres.

Având în vedere faptul că media zilnică a celor care vin să doneze sânge este de circa 20 de persoane, Centrul de Transfuzie s-a văzut nevoit de multe ori să facă apel la instituții de pe raza județului. De aproape jumătate de an, și unele instituții din Tecuci au solicitat prezența CTS Vrancea pentru a dona sânge.

„De aproape jumătate de an, mai multe instituții din Tecuci, oraș aflat la o distanță mai mică de Focșani decât de Galați, s-au mobilizat pentru a dona și ne-au solicitat prezența. Este vorba de jandarmi, polițiști și salariați ai Spitalului din Tecuci. Avem acordul Centrului de Transfuzie de la Galați și mergem cu mare plăcere, mai ales atunci când știm că ni se oferă materialul necesar pentru recoltare", a precizat medicul Mioara Hanță.

Deși nevoia de sânge a crescut în ultimii ani, numărul donatorilor de sânge este în continuă scădere. Dacă înainte de 1989, peste 12.000 de persoane donau periodic sânge, astăzi numărul donatorilor a scăzut la mai puțin de jumătate.

„Anul trecut am avut în jur de 5.000 - 6.000 de donatori. Fac o comparație tristă cu numărul de dinainte de decembrie 1989, când se depășeau 12.000 de donatori pe an. Oameni s-au schimbat, dar nu trebuie să uităm că dragostea de semeni trebuie să ne domine. Nevoia de sânge a crescut pentru că incidența bolilor este mult mai mare la nivelul populației, dar în același timp și medicina a evoluat și se fac mai multe intervenții pentru salvarea vieții, care, ca orice intervenție, nu se pot face fără sânge", a arătat Mioara Hanță.

Cei care au trecut luni pragul Centrului de Transfuzie au primit, pe lângă un tichet cadou și respectiv o zi liberă în cazul salariaților, și un cadou dulce de Moș Crăciun.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel