Riscul cancerului de colon se extinde până la a treia generație

Cancer
A avea rude de gradul II sau III cu cancer colorectal crește riscul unei persoane de a dezvolta boala, susține un studiu.

Cercetători de la Universitatea din Buffalo și Universitatea din Utah susțin că depistarea precoce a colonoscopiei este adesea recomandată rudelor de gradul întâi ale unei persoane diagnosticate cu debut precoce - adică înainte de vârsta de 50 de ani – de cancer colorectal.

Studiul sugerează că screeningul precoce poate fi benefic și pentru rudele de gradul II și III. Cercetarea mai susține că rudele de gradul întâi ale unei persoane diagnosticate cu cancer colorectal cu debut precoce au șanse de 6 ori mai mari să fie diagnosticate cu cancer colorectal înainte de vârsta de 50 de ani.

Rudele de gradul I includ părinții, copiii și frații. Rudele de gradul II includ mătuși, unchi, bunici, nepoți, nepoate și nepoți. Veri primari, străbunicii și strănepoții sunt exemple de rude de gradul III.

”Studiul nostru oferă o nouă perspectivă asupra amplorii riscului pentru rudele mai îndepărtate ale cazurilor de cancer colorectal și, în special, pentru rudele cazurilor care au fost diagnosticate înainte de vârsta de 50 de ani”, spune primul autor Heather Ochs-Balcom, profesor de epidemiologie și sănătate a mediului în cadrul Școlii de sănătate publică și profesii din domeniul sănătății al UB, potrivit medicalxpress.

Constatările au fost publicate luna trecută în revista Cancer Epidemiology.

Studiul științific poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel