Riscul de a face COVID-19 la vaccinați e mai mare de dublu la cei care consumă cocaină sau canabis. STUDIU

Tinerii consumă cel mai frecvent marijuana
Riscul COVID-19 la persoanele complet vaccinate cu tulburări de consum de substanțe, mai ales la cei care consumă cocaină sau canabis. 

De la începutul pandemiei încoace s-a observat că persoanele cu tulburări legate de consumul de substanțe au risc mai mare de a dezvolta COVID-19 și de a experimenta probleme grave asociate cu infecția. Un studiu recent, publicat în World Psychiatry (link direct studiu), a examinat aceste riscuri însă la persoanele vaccinate cu schemă completă care au tulburări legate de consumul de substanțe.

Studiul a inclus 579.372 de persoane din Statele Unite (30.183 cu un diagnostic de tulburare legată de consumul de substanțe și 549.189 fără un astfel de diagnostic) care au fost vaccinate cu schema completă între decembrie 2020 și august 2021, și nu avuseseră COVID-19 înainte de vaccinare.

Cercetătorii au constatat că riscul de infecție cu COVID-19 la persoanele vaccinate cu dar care aveau tulburări legate de consumul de substanțe a variat de la 6,8% pentru cei care fumează, la 7,8% pentru cei care folosesc canabis, toate semnificativ mai mari decât riscul de infectare post-vaccinare de 3,6% din populația fără astfel de tulburări. 

După ajustarea datelor în funcție de vârstă, sex, etnie și tipurile de vaccin făcute (Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson), pacienții cu tulburări legate de consumul de substanțe, cu excepția fumătorilor, au prezentat în continuare riscuri mai mari pentru descoperirea COVID-19 comparativ cu persoane fără astfel de tulburări, cu cele mai mari riscuri fiind pentru cei care consumă cocaină și canabis.

Aceste riscuri excesive în rândul persoanelor cu tulburări legate de consumul de substanțe s-au datorat în mare măsură prevalenței lor mai mari a comorbidităților și a factorilor determinanți socioeconomici negativi ai sănătății (cum ar fi problemele legate de educație, ocuparea forței de muncă și locuințe).

„În studiul nostru, riscul general al infecției cu COVID-19 la pacienții cu tulburări legate de consumul de substanțe vaccinați a fost scăzut, evidențiind eficacitatea și necesitatea vaccinării complete la această populație”, au scris autorii. „Cu toate acestea, descoperirile noastre documentează că acest grup rămâne unul vulnerabil chiar și după vaccinare, confirmând importanța pentru pacienții vaccinați care au tulburări legate de consumul de substanțe să continue să ia măsuri preventive de protecție împotriva infecției” au mai arătat aceștia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

maioneza de post foto: freepik@atlascompany
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel