Rozalina LĂPĂDATU, APAA: Criză continuă de Euthyrox și Metformin. Ministerul Sănătății tace sau dă vina pe pacienți

Medicamente
EXCLUSIV
Rozalina LĂPĂDATU, Președinte Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA) a explicat că de luni de zile pacienții se confruntă cu o lipsă acută de Euthyrox și Metformin, și că la toate apelurile făcute de pacienți Ministerul Sănătății fie tace, fie blamează pacienții că-și fac stocuri sau distribuitorii că duc medicamentele la export paralel. 

 „Discuțiile pe care noi le avem de ani de zile cu decidenții din sănătate, chit că sunt parlamentari sau guvernanți, sunt aceleași. Acestea sunt probleme pe care noi le-am ridicat constant și pe care nimeni nu a vrut să rezolve problemele până în acest moment. Cumva pandemia asta poate că ne-a deschis ochii, dar un încep să mă îndoiesc că lucrurile se vor întâmpla și m-ar bucura nespus ca după alegeri să văd că avem un Pact de sănătate, dar care să funcționeze. Nu ca pactul pentru educație de acum 10 ani, de care a uitat toată lumea. Și că lucrurile se vor schimba”, a arătat Rozalina LĂPĂDATU, Președinte Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA), EXCLUSIV la dezbaterea online „Ce votez pentru Sănătate?”

Ea spune că degeaba spunem că pacientul este în centrul sistemului dacă în realitate problemele sale sunt ignorate. 

„Atâta timp cât doar declarăm că pacientul este în centrul sistemului, dar nu vorbim cu pacientul, iar actualul ministru al Sănătății n-a vorbit cu nicio asociație de pacienți în toate aceste luni, în toate mesajele pe care le-am trimis, că nu avem medicamente, că se închid spitale și pacienții nu au continuitate în tratamente, și așa mai departe, am făcut și propuneri concrete, care să ajute, am susținut și inițiativa de a se dona aparate de plasmafereză ca să ajutăm pacienții COVID cu plasmă convalescentă, doar nu ne-am dat peste cap, nu știu ce n-am făcut, Din partea Ministerului Sănătății este o liniște totală, și eu mă îndoiesc că după alegeri o să fie altfel, și că cineva o să țină cont de nevoile noastre”, a arătat Rozalina LĂPĂDATU.

De mai bine de un an, în farmacii se găsește foarte greu un medicament pentru afecțiuni ale tiroidei, iar de câteva luni se găsește greu și un antidiabetic oral. 

„Pacientul suferă în această perioadă. Criza de Euthyrox continuă, eu am găsit dimineață, în căsuța de mail, încă un mesaj de la o pacientă din țară care nu găsește Euthyrox. De câteva luni bune nu se găsește Metformin, faimosul Siofor, Glucophage și toate variantele de Metformin care sunt în piață, pacienții aleargă disperați după ele. De obicei din partea Ministerului suntem acuzați că pacienții și-au făcut stocuri, nu primim răspunsuri și mai ales nu primim soluții. Iar răspunsurile pe care primim sunt doar nite cifre, câte medicamente au intrat în țară. Pe pacient nu-l interesează câte sute de medicamente au intrat în țară, pe pacient îl interesează ca atunci când se duce în farmacie, să găsească medicamentul”, a dezvăluit Rozalina LĂPĂDATU. 

La Euthyrox și la Metformin nu exportul paralel este cauza dispariției de pe piață, arată președintele APAA. 

„Nu sunt notificări pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului de export paralel. (...) Lipsa registrelor de pacienți și să știm exact câți pacienți sunt și de câte medicamente avem nevoie, diferite probleme de fabricație pe care le au în tip producătorii, și atunci când te bazezi doar pe un singur producător sau pe maxim doi, orice criză te afectează mai tare. Deci, criza Metformin e o criză globală, pentru că prin procesul de producție a substanței active, prin anumite procese de producție, se produc și diferite substanțe cancerigene, care contaminează substanța de bază Metformin. Deci, lucrurile sunt mult mai complexe, și să dai vina simplu pe export paralel și pe pacienții care-și fac stocuri, mi se pare lipsă de respect și lipsă de empatie față de noi”, a mai spus Rozalina Lăpădatu. 

Ce soluții văd președinții unor dintre cele mai puternice asociații de pacienți din țară și ce cred ei despre programele pentru Sănătate ale partidelor politice aflate în campanie, aflați din VIDEO: 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel