Sarea cu conținut scăzut de sodiu previne accidentul vascular cerebral. STUDIU

Sare
Sarea cu conținut scăzut de sodiu scade riscul de accident vascular cerebral la persoanele cu tensiune arterială ridicată sau cu AVC anterior, arată un nou studiu. 

Atât aportul crescut de sodiu, cât și aportul scăzut de potasiu sunt asociate cu hipertensiunea arterială și cu un risc crescut de boli cardiovasculare și deces prematur. S-a demonstrat că înlocuitorii de sare, care substituie de fapt o parte a clorurii de sodiu din sarea obișnuită cu clorură de potasiu, scad tensiunea arterială, dar efectele lor asupra bolilor de inimă, a accidentului vascular cerebral și a decesului erau incerte. În plus, au existat îngrijorări cu privire la provocarea hiperkaliemiei (hiperpotasemia) la persoanele cu boli cronice de rinichi, care duce la aritmii cardiace și la moarte subită.

Studiul, intitulat „Înlocuitorii de sare și accidentul vascular cerebral” (SSaSS), care a fost publicat în jurnalul New England Journal of Medicine (link direct studiu), a comparat efectul conținutului redus de sodiu din sarea de masă comparativ cu sarea obișnuită asupra accidentului vascular cerebral, a evenimentelor cardiovasculare, a mortalității și a hiperkaliemiei clinice între aprilie 2014 și ianuarie 2015. Participanții la studiu au fost adulți cu accident vascular cerebral anterior sau cu vârsta de 60 de ani și peste, și cu tensiune arterială slab controlată.

Studiul a fost realizat în 600 de sate din zonele rurale a cinci provincii din China. Au fost alese două județe din fiecare provincie care au reprezentat nivelul de dezvoltare socioeconomică al zonelor rurale din acea provincie. Au fost recrutate aproximativ 35 de persoane din fiecare sat - pentru un total de 20.995 de participanți. Participanții au fost randomizați în două grupuri (subiecții dintr-un sat formau un grup) într-un raport  final de 1: 1 – aică număr egal de persoane și grupuri care consumau fie sare obișnuită (grupul de control), fie un substitut de sare.

Participanților din grupurile de intervenție au primit gratuit înlocuitor de sare (acesta conținea aproximativ 75% clorură de sodiu și 25% clorură de potasiu) și li s-a recomandat să îl folosească pentru toate preparatele, condimentele și conservarea alimentelor. De asemenea, aceștia au fost încurajați să folosească înlocuitorul mai mult decât foloseau anterior sarea pentru a maximiza reducerea nivelului de sodiu. Participanții din satele de control și-au continuat obiceiurile obișnuite.

Vârsta medie a participanților a fost de 65,4 ani, iar 49,5% dintre ei au fost femei. Aproximativ 72,6% au avut antecedente de accident vascular cerebral și 88,4% au avut antecedente de hipertensiune.

În timpul unei monitorizări medii de 4,74 ani, din cele 21.000 de persoane analizate, mai mult de 3.000 de persoane au suferit un accident vascular cerebral, peste 4.000 au murit și peste 5.000 au avut un eveniment cardiovascular major. Riscul de accident vascular cerebral a fost redus în grupurile cu înlocuitor de sare comparativ cu cele care au continuat să folosească sarea obișnuită.

În ceea ce privește rezultatele secundare, evenimentele cardiovasculare majore (accident vascular cerebral non-fatal, sindrom coronarian acut non-fatal, deces vascular) au fost reduse în grupurile cu înlocuitor de sare (49,09 față de 56,29 la 1000 pacienți-ani) ca și mortalitatea totală (39,27 față de 44,61 la 1000 pacienți-ani).

În ceea ce privește siguranța, nu a existat un risc crescut de evenimente adverse grave atribuite hiperkaliemiei clinice la subiecții care au folosit înlocuitorul de sare comparativ cu cei care au consumat sarea obișnuită (3,35 față de 3,30 la 1000 pacienți ani). Nici alte riscuri nu au fost identificate.

Cercetătorul principal, profesorul Bruce Neal de la George Institute for Global Health, Sydney, Australia, a declarat că „acest studiu oferă dovezi clare cu privire la o intervenție care ar putea fi făcută foarte repede, la un cost foarte mic. Un studiu recent de modelare realizat pentru China a proiectat că 365.000 de accidente vasculare cerebrale și 461.000 de decese premature ar putea fi evitate în fiecare an în China dacă s-ar dovedit că înlocuitorul de sare este eficient. Înlocuirea sării ar putea fi folosită de miliarde de oameni, cu beneficii și mai mari ”.

„Rezultatul studiului este deosebit de interesant, deoarece substituția de sare este una dintre puținele modalități practice de a realiza modificări ale cantității consumate de oameni. (...) Important este că înlocuitorul sării este foarte ușor de fabricat și nu este scump. Un kilogram de sare obișnuită, care durează luni de zile, costă aproximativ 1,08 dolari americani în China. Prețul pentru un kilogram de înlocuitor de sare este de 1,62 dolari / kg”, a spus el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală
alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel