Schizofrenie: mutațiile unei proteine, asociate cu boala. Descoperirea ar putea aduce noi terapii

Neuroni  creier
Cercetătorii au descoperit, în testele făcute pe șoareci, că o mutație a unei proteine cu rol în transportul colesterolului au fost asociate cu unele tulburări psihiatrice. 

Oamenii de știință au suspectat că mutațiile unei proteine ​​celulare de transport ale colesterolului sunt asociate cu tulburări psihiatrice, dar le-a fost greu să demonstreze acest lucru și să identifice cum se întâmplă. Acum, Kazumitsu Ueda de la Kyoto University's Institute for Integrated Cell-Material Sciences (iCeMS) și colegii din Japonia au furnizat dovezi care arată că șoarecii cu proteină ABCA13 perturbată demonstrează un comportament distinctiv al schizofreniei. Echipa a investigat funcțiile ABCA13 și și-a publicat concluziile în Journal of Biological Chemistry.
ABCA13 face parte dintr-o familie de proteine ​​transportoare celulare numite proteine ​​caseta de legare ATP (ABC), care sunt implicate în mutarea colesterolului și a altor molecule în și din celule. Ueda și echipa sa au studiat proteinele ABC de 35 de ani, oferindu-le pârghie suplimentară pentru a descoperi rolurile evazive ale a ceea ce se presupune că este cea mai mare dintre aceste proteine, ABCA13.
Oamenii de știință au studiat ABCA13 în diferite tipuri de celule umane. De asemenea, au oprit gena care codifică proteina la șoareci. În cele din urmă, au investigat efectele proteinelor ABCA13 mutante în celulele umane. Echipa a descoperit că ABCA13 era o proteină mare localizată în veziculele celulare și ajută la transportul colesterolului din membrana celulei în vezicule.
„Am constatat că ABCA13 accelerează internalizarea colesterolului în celule și că pierderea funcției sale este asociată cu fiziopatologia unor tulburări psihiatrice”, spune Ueda.

Lipsa proteinei, comportament specific

Șoarecii lipsiți de ABCA13 păreau normali și aveau o durată de viață normală. Dar o serie de investigații comportamentale au arătat rezultate anormale în ceea ce privește răspunsul la tresărire și testul de inhibare a prepulsei. În mod normal, un stimul slab de prepulse, ca un sunet, poate reduce senzația de a fi uimit de un stimul ulterior mai puternic. Cu toate acestea, persoanele cu unele tulburări psihiatrice încă se simt uimite de un stimul principal chiar și atunci când este precedat de un prepulse. Oamenii de știință au descoperit că atât șoarecii normali, cât și șoarecii lipsiți de ABCA13 au avut un răspuns de tresărire normal. Dar numai șoarecii modificați au fost uimiți când stimulul uimitor a fost precedat de un prepulse.
Oamenii de știință au dorit în continuare să știe cum, eliminarea ABCA1, a afectat celulele nervoase din creier. Au descoperit că veziculele din terminațiile nervoase ale creierului la șoarecii cărora le lipsea ABCA1 nu acumulează colesterol. Veziculele nervului sinaptic sunt vitale pentru transmiterea informațiilor de la un nerv la altul, astfel încât această defecțiune ar putea contribui la fiziopatologia tulburărilor psihiatrice, spun cercetătorii.
În cele din urmă, oamenii de știință au studiat celulele umane care conțin versiuni mutante ale ABCA13 considerate a fi asociate cu unele tulburări psihiatrice. Au descoperit că mutațiile au afectat funcțiile ABCA13 și capacitatea de a localiza în veziculele celulare.
Echipa sugerează studii suplimentare privind funcțiile ABCA13 ar putea duce la dezvoltarea de noi strategii terapeutice pentru tulburări psihiatrice, cum ar fi schizofrenia, tulburarea bipolară și depresia majoră.

Studiul poate fi găsit aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală
alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel