Screeningul de cancer colorectal recomandat tuturor adulților peste 45 de ani!

Cancer
Grupul de lucru pentru serviciile preventive din SUA (US Preventive Services Task Force - USPSTF) a emis noi recomandări actualizate pentru screeningul de cancer colorectal. 

Cancerul colorectal este a treia cauză principală de deces prin cancer atât pentru bărbați, cât și pentru femei, estimându-se că 52.980 de persoane din SUA vor muri de cancer colorectal în 2021, notează specialiștii de la US Preventive Services Task Force (USPSTF).

„Incidența cancerului colorectal (în special adenocarcinomul) la adulții cu vârsta cuprinsă între 40 și 49 de ani a crescut cu aproape 15% din 2000-2002 până în 2014-2016. În 2016, 25,6% dintre adulții eligibili din SUA nu au fost niciodată depistați pentru cancer colorectal și în 2018, 31,2% nu au fost la curent cu screeningul”.

Într-o revizuire sistematică publicată în JAMA (link direct revizuire), USPSTF a evaluat beneficiile și daunele screening-ului pentru cancer colorectal la adulții asimptomatici cu vârsta de 40 de ani și peste, pentru a actualiza recomandările sale care datau din 2016. Specialiștii au evaluat în continuare magnitudinea beneficiului net pentru fiecare recomandare.

Noile recomandări includ, pe scurt: 

- Toți adulții cu vârsta cuprinsă între 50 și 75 de ani ar trebui să fie examinați pentru cancer colorectal.

- Potrivit grupului de lucru, vârsta este unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru cancerul colorectal, ratele de incidență crescând odată cu vârsta. USPSTF a recomandat inițial screening-ul  pentru toți adulții cu vârsta cuprinsă între 50 și 75 de ani, indiferent de prezența factorului de risc; această recomandare are un beneficiu net substanțial.

- Deși riscul dezvoltării cancer colorectal este mai mic la adulții cu vârsta sub 50 de ani, analizele de cohortă în perioada de vârstă 40-49 de ani au indicat tendințele recente ale incidenței CRC la vârste mai mici, cu aproape 94% din cazurile noi care apar la adulți cu vârsta de până la 45 de ani.

-  De aceea, screeningul trebuie extins și la adulții cu vârsta cuprinsă între 45 și 49 de ani. „Prea mulți oameni din SUA nu primesc acest serviciu preventiv de salvare a vieții”, a declarat dr. Michael Barry, vicepreședinte USPSTF, într-un comunicat de presă. „Sperăm că această nouă recomandare de screening a persoanelor cu vârsta cuprinsă între 45 și 49 de ani, împreună cu recomandarea privind screening-ul persoanelor între 50 și 75 de ani, va preveni ca mulți oameni să moară de cancer colorectal”.

- De asemenea, se recomandă screening selectiv pentru adulți cu vârsta cuprinsă între 76 și 85 de ani. La adulții cu vârsta cuprinsă între 76 și 85 de ani, dovezile sugerează că prejudiciile screening-ului de cancer colorectal pot depăși beneficiile în multe cazuri. USPSTF recomandă screeningul selectiv în rândul acestei grupe de vârstă, în funcție de starea de sănătate, istoricul de screening anterior și preferințele pacientului. Această recomandare are un beneficiu net mic.

USPSTF a recomandat în continuare utilizarea testelor de vizualizare directă (gen colonoscopie) și a testelor pe scaun pentru screeningul de cancer colorectal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel