Semaglutida, tratament injectabil cu rezultate FANTASTICE de slăbire la adulții obezi, aprobat în SUA

noul tratament cu semaglutidă injectabil este prescris pacienților cu obezitate. Foto: Pixabay
Conform FDA, injecția cu semaglutidă (Wegovy) este indicată pentru utilizarea alături de un plan de masă cu calorii reduse și o activitate fizică crescută pentru a ajuta adulții cu obezitate sau supraponderali, care au, de asemenea, probleme medicale legate de greutate, pierdere în greutate și menținerea pierderii în greutate.

Oficialii de la FDA (link direct comunicat) au aprobat injecția cu semaglutidă (Wegovy; Novo Nordisk) 2,4 mg pentru adulții cu obezitate (IMC ≥30) sau IMC supraponderal ≥27). Potrivit lui Novo Nordisk, acest medicament nou este singurul medicament prescris pentru scăderea în greutate cu doză o dată pe săptămână.

Injecția cu semaglutidă este indicată pentru utilizarea cu un plan de masă cu calorii reduse și o activitate fizică crescută pentru a ajuta adulții cu obezitate sau supraponderali, care au, de asemenea, probleme medicale legate de greutate, slăbire și menținerea pierderii în greutate.

Potrivit Novo Nordisk, obezitatea este asociată cu 60 sau mai multe alte afecțiuni grave de sănătate, precum și cu scăderea speranței de viață. Aproximativ 42% dintre adulții din Statele Unite trăiesc cu obezitate.

Obezitatea este recunoscută ca o boală cronică și o problemă de sănătate de către organizații medicale de top, inclusiv Asociația Medicală Americană, CDC, Societatea Obezității și Federația Mondială a Obezității, printre alte organizații internaționale.

Aprobarea injecției cu semaglutidă s-a bazat pe rezultatele programului de studii clinice STEP (Semaglutide Treatment Effect in People with Obesity), care a inclus 4 studii clinice de faza a 3-a cu aproximativ 4.500 de pacienți incluși în total. Aceste studii au demonstrat că pacienții cărora li s-a administrat injecția cu semaglutidă au obținut o reducere semnificativă a greutății corporale comparativ cu placebo. Ambele grupuri au folosit un plan de masă cu calorii reduse și au crescut activitatea fizică.

În studiul STEP 1, rezultatele au arătat, de asemenea, că pacienții care au făcut injecție cu semaglutidă au obținut o pierdere medie în greutate de 14,9% din greutatea corporală la 68 de săptămâni, comparativ cu o pierdere de greutate corporală de 2,4% pentru placebo. În plus, 83,5% dintre pacienți au obținut o reducere a greutății corporale cu 5% sau mai mult în brațul de injectare cu semaglutidă, comparativ cu 31,1% pentru placebo.

Citește aici ce rezultate a dat semaglutida, studiu publicat în News England Journal of Medicine.

„Este pentru prima dată când vedem această magnitudine a pierderii în greutate cu un medicament. Această aprobare oferă persoanelor cu obezitate o opțiune săptămânală, nechirurgicală, cu rezultate care nu au fost niciodată până acum demonstrate cu un medicament anti-obezitate”, a spus dr Robert Kushner , profesor de medicină și educație medicală la Universitatea Northwestern, Școala de Medicină Feinberg, Chicago, într-un comunicat de presă. 

„Aprobarea [injecției cu semaglutidă] reprezintă un moment de cotitură pentru furnizorii de servicii medicale de a adopta managementul medical al obezității pentru a ajuta la îmbunătățirea managementului cronic al greutății pacienților”, a continuat acesta.

Potrivit Novo Nordisk, evenimentele adverse raportate cel mai frecvent au fost greață, diaree, vărsături, constipație și dureri abdominale.

Novo Nordisk se așteaptă să lanseze luna aceasta pe piața americană injecția cu semaglutidă.

Conform FDA, Wegovy nu trebuie utilizat la pacienții cu antecedente de reacții alergice severe la semaglutidă sau la oricare dintre celelalte componente ale Wegovy.

Pacienții trebuie să oprească imediat Wegovy și să solicite ajutor medical dacă se suspectează o reacție alergică severă. Wegovy conține, de asemenea, avertismente pentru inflamația pancreasului (pancreatită), probleme ale vezicii biliare (inclusiv calculi biliari), glicemie scăzută, leziuni renale acute, retinopatie diabetică (afectarea retinei ochiului), ritm cardiac crescut și comportament sau gândire suicidară. Pacienții trebuie să discute cu profesioniștii din domeniul sănătății dacă au simptome de pancreatită sau calculi biliari.

Dacă Wegovy este utilizat împreună cu insulina sau o substanță care provoacă secreția de insulină, pacienții trebuie să discute cu furnizorul lor de îngrijire medicale despre scăderea potențială a dozei de insulină sau a medicamentului care induce insulina, pentru a reduce riscul de glicemie scăzută. Furnizorii de servicii medicale ar trebui să monitorizeze pacienții cu boli de rinichi, retinopatie diabetică și depresie sau comportamente sau gânduri suicidare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel