Sforăit, cum îți rănește gâtul și împiedică vindecarea

Bacteria care provoacă tusea convulsivă poate rămâne multă vreme în nas sau gât
Atunci când partenerul tău sforăie, faptul că îți deranjează somnul nu e cea mai mare problemă. Ci rănile pe care le pot produce acele vibrații recurente produse de sforăit.

Vibrațiile recurente cauzate de sforăit pot duce la răniri în căile respiratorii superioare. Aceasta, la rândul său, poate provoca disfuncții de înghițire și poate face persoanele în cauză mai vulnerabile la dezvoltarea apneei de somn obstructive severe.

Aceste descoperiri au fost făcute de cercetătorii de la Universitatea Umea, din Suedia. Studiul lor - publicat în revista Respiratory Research - care este în plină desfășurare, se concentrează pe procesele din spatele leziunilor date de aceste vibrații și pe vindecarea tractului căilor aeriene superioare. Datele generate de studiu vor ajuta la identificarea persoanelor cu risc crescut de a dezvolta apnee în somn și pentru a găsi noi strategii de tratament.

Sforăit, o problemă mai mare decât simplul zgomot

„În afară de efectele deranjante, sforăitul constant poate fi un risc semnificativ pentru sănătate. Cu toate acestea, există indicii că cercetarea noastră va duce la dezvoltarea de măsuri de prevenire timpurii și, pe termen lung, va spori și vindecarea țesuturilor deteriorate cauzate de sforăit", spune profesorul asociat Per Stål, lider de cercetare la Departamentul de Biologie Medicală Integrativă de la Universitatea Umea.

Cercetătorii suedezi au arătat că persoanele care sforăie și cele care au apnee în somn au leziuni neuromusculare în tractul respirator superior. Leziunile pot fi văzute atât la nivel structural, cât și la nivel molecular. Cercetătorii au putut, de asemenea, observa o corelație între sforăit și disfuncția de înghițire, precum și o relație între leziunile nervoase și apneea obstructivă de somn. Apneea de somn se caracterizează prin prăbușirea repetată a tractului respirator superior, ceea ce duce la stoparea respiratorie în timpul somnului și crește riscul bolilor cardiovasculare.

Rănește și împiedică vindecarea

Studiile arată că persoanele care sforăie în mod constant și au apnee de somn au și o pierdere a nervilor și a masei musculare în palatul moale. Mai mult, încercările organismului de a vindeca țesutul deteriorat au fost tulburate de sforăit, rezultând o structură musculară anormală. O altă constatare interesantă a fost că fibrele musculare din palatul moale au fost lipsite sau au avut o organizație perturbată a anumitor proteine structurale. Aceste proteine stabilizează organelele celulei musculare și susțin structurile celulare legate de producerea de energie și contracția fibrelor musculare.

Cercetătorii au descoperit de asemenea că un neurotransmițător care este în mod normal asociat cu vindecarea și regenerarea neuronilor a fost prezent în celulele musculare. Această constatare sugerează că organismul încearcă să vindece leziunile, dar vibrațiile recurente ale sforăitului împiedică vindecarea corespunzătoare. Asta duce la crearea unui cerc vicios în care sforăitul provoacă leziuni și, în același timp, împiedică vindecarea leziunilor, care pot duce la disfuncții de înghițire și apnee în somn.

Strategii noi de tratament

„Constatările actuale ne-au dat o imagine mai clară a efectelor vibrațiilor din sforăit, care, la rândul lor, sporesc posibilitățile de a găsi modalități de a preveni deteriorarea și de a spori procesele de vindecare ale organismului", spune Farhan Shah, unul dintre cercetătorii din grup.

Grupul de cercetare a început să dezvolte în mod experimental mușchii și celulele nervoase la Laboratorul de biologie musculară. Celulele cultivate vor fi expuse vibrațiilor dăunătoare și desaturației oxigenului, iar procesul de deteriorare va fi evaluat. Ulterior, celulele vor fi tratate cu substanțe cunoscute anterior pentru rolul lor în reparații și regenerări.

Cercetătorii sunt plini de speranță că experimentele vor genera date extinse care pot contribui la noi strategii de tratament pentru deteriorarea cauzată de vibrațiile de la sforăit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel