Somnul bun ar putea preveni boala Alzheimer

Somn odihnitor
Somnul bun ar putea preveni boala Alzheimer, susțin cercetătorii, care au făcut mai multe studii în acest sens.

Un somn bun încetinește activitatea creierului, îl lasă să se odihnească și să se refacă, spun cercetătorii, poate stimula creierul într-un alt mod, protejându-l împotriva bolii Alzheimer.

Cercetările au început să arate o asociere între somnul slab și un risc mai mare de acumulare a plăcii proteinei beta-amiloide în creier, una dintre caracteristicile bolii.

„Studiile observaționale au constatat că adulții cu vârsta peste 65 de ani, cu plăci de amiloid în creier, au redus somnul cu unde lente, care se crede că joacă un rol important în funcția de memorie, chiar dacă acești oameni nu prezintă încă semne de Alzheimer, cum ar fi pierderea memoriei și declin cognitiv ”, spune dr. Brad Dickerson, profesor asociat de neurologie la Harvard Medical School. „S-ar putea ca un somn de calitate să joace un rol important în declanșarea bolii Alzheimer”.

Somnul bun curăță amiloidele

Orice discuție despre Alzheimer începe de la proteinele ​​amiloide, care se acumulează în creier zilnic și se crede că este un produs rezidual din energia utilizată atunci când celulele creierului comunică.

Creierul elimină excesul de proteine ​​amiloide în timpul somnului cu unde lente, care este faza de somn profund în care amintirile sunt consolidate. Unele studii sugerează că, atunci când somnul este întrerupt în timpul fazei de undă lentă, proteinele amiloide se acumulează și formează placă pe țesutul cerebral. Oamenii de știință cred că aceasta este prima etapă a dezvoltării Alzheimer și poate apărea cu ani înainte de apariția simptomelor.

Relația dintre calitatea somnului și placa amiloidă

Relația de cauzalitate dintre somnul slab și placa amiloidă este incertă: nu se știe dacă somnul slab provoacă placa amiloidă sau acumularea plăcii provoacă un somn slab?

Un studiu realizat în 2015 în Nature Neuroscience a explorat întrebarea utilizând imagistica creierului pe 26 de adulți mai în vârstă, cu vârste cuprinse între 65 și 81 de ani, care nu au fost diagnosticați cu demență și nu au raportat probleme de somn. În primul rând, grupul a avut scanări PET pentru a măsura nivelurile de amiloid din creierul lor. Apoi li s-a cerut să memoreze 120 de perechi de cuvinte și au testat cât de bine și-au amintit o parte din ele.

Oamenii au dormit apoi opt ore, timp în care undele creierului lor au fost măsurate pentru perturbări ale somnului, în special pentru a afla dacă s-au trezit în timpul fazei de undă lentă. A doua zi dimineață, creierul lor a fost scanat în timp ce încercau să-și amintească cuvintele memorate. În general, persoanele cu cele mai ridicate niveluri de amiloid din creier au avut cea mai slabă calitate a somnului și au avut cel mai slab rezultat la testul de memorie - unii au uitat mai mult de jumătate din informații.

Somnul, mai important decât s-ar crede

Toate acestea înseamnă că îmbunătățirea somnului slab sau practicarea obiceiurilor bune de somn te pot proteja împotriva bolii Alzheimer? Poate. Dar, de asemenea, poate însemna că somnul de calitate ar trebui să facă parte dintr-un efort multiplu pentru a preveni Alzheimer, potrivit Dr. Dickerson.

„Alte cercetări au găsit dovezi puternice că exercițiile aerobice pot contribui, de asemenea, la scăderea riscului deboala Alzheimer”, spune el. „Exercițiile fizice ajută, de asemenea, la o calitate mai bună a somnului, astfel încât acestea pot funcționa împreună. Pierderea în greutate joacă, de asemenea, un factor, deoarece persoanele supraponderale tind să aibă mai multe probleme de somn.”

Până când nu se știu mai multe, dr. Dickerson sugerează că cea mai bună abordare este de a nu ignora problemele de somn, cum ar fi insomnia, apneea de somn sau trezirea des pentru a folosi baia. „Consultați-vă medicul pentru o evaluare”, spune el. „S-ar putea parcurge un drum lung spre protejarea micilor celule gri.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel