Statinele reduc riscul de deces din cauza COVID-19 cu până la 12%. STUDIU

Statine
Un nou studiu care a analizat date de la aproape 1 milion de oameni arată că statinele au redus riscul de deces de Covid cu 12%. Efectele antiinflamatorii ale statinelor sunt cele cărora li se datorează efectul. 

Administrarea de statine ar putea reduce riscul de a muri din cauza COVID cu până la 12%, potrivit unui nou studiu publicat în PLOS Medicine (link direct studiu).

Mai multe studii anterioare au arătat că pastilele care elimină colesterolul pot ajuta la combaterea virusului care a declanșat cea mai mare pandemie din vremuri moderne. Experții independenți spun că noul studiul aduce noi dovezi conform cărora statinele ar putea ajuta pacienții infectați.

Statinele, pastile care reduc colesterolul „rău” LDL, sunt unul dintre cele mai frecvent prescrise medicamente din Marea Britanie - circa aproximativ 7,5 milioane de britanici le iau - și pentru aproximativ 40 de milioane de oameni din SUA.

Dar au fost considerate controversate în trecut, unii spunând că unele efecte secundare ale acestor medicamente depășesc beneficiile lor în cazul pacienților COVID. Totuși, experții Institutului Karolinska, autorii noului studiu, consideră că efectele statinelor asupra Covidului se leagă de modul în care ele funcționează.
Statinele care reduc nivelul colesterolului LDL pot ajuta pacienții cu Covid, deoarece LDL în sine promovează inflamația, făcând astfel posibil ca pacienții să aibă șanse mai mari să supraviețuiască simptomelor inflamatorii ale virusului.

Cercetătorii au folosit date medicale de la 963.876 de suedezi cu vârsta peste 45 de ani colectate în perioada martie-noiembrie 2020. Acestea au inclus cauza morții, cum ar fi COVID, și dacă li s-au prescris statine. Dintre participanți, 169.642 luau statine, adică aproape 17% din total.

Până la sfârșitul studiului, 2.545 de persoane au murit din cauza COVID, 765 dintre cei care au luat statine și 1.780 dintre cei care nu au consumat statine.

Analiza a sugerat că statinele au avut un impact moderat asupra riscului de deces din cauza COVID, adică o reducere de 12% a deceselor.

Rita Bergqvist, unul dintre cercetătorii care au realizat studiul, a spus că acest lucru nu variază semnificativ între grupuri diferite, adică între femei și bărbați sau grupe de vârstă. 

„Rezultatele noastre sugerează că tratamentul cu statine poate avea un efect profilactic moderat asupra mortalității COVID”, a spus ea.

Colegul ei, Viktor Ahlqvist, a spus că cel puțin rezultatele studiului au sugerat că nu există niciun rău în continuarea utilizării statinelor în timpul pandemiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel