SUA: Pfizer și BioNTech au cerut autorizarea în regim de urgență a unui vaccin anti COVID-19

Vaccinul creat de Pfizer și BioNTech. Foto: BioNTech
Grupul farmaceutic american Pfizer și partenerul său german BioNTech au cerut vineri Agenției americane pentru medicamente și alimente (FDA) să le autorizeze vaccinul contra COVID-19, boala cauzată de acest virus, fiind primii producători din SUA sau Europa care fac acest demers.

Înaintarea acestei cereri a Pfizer și BioNTech era așteptată de câteva zile, în urma publicării rezultatelor studiului clinic efectuat începând din iulie asupra a 44.000 de voluntari din mai multe țări, conform cărora vaccinul ar fi eficient în proporție de 95% în prevenirea COVID-19 și fără efecte secundare importante. Pfizer a confirmat pentru AFP că a depus oficial vineri dosarul la FDA.

SUA și Europa ar putea autoriza vaccinul în decembrie: în primele două săptămâni ale lunii, în cazul FDA, și în ultimele două în cazul Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), conform președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Un alt vaccin, realizat de compania americană Moderna, la fel de eficient, este pe urmele Pfizer.

Viteza acestor evoluții este fără precedent în istoria vaccinurilor. În ultimul deceniu, în SUA a fost nevoie de o medie de opt ani pentru a dezvolta vaccinuri autorizate.

În martie, BioNTech a propus Pfizer tehnologia inovatoare a ARN-ului mesager. Primul voluntar a primit vaccinul pe 23 aprilie în Germania, în prima fază de studiu clinic. Faza a treia, și ultima, a început pe 27 iulie și pentru ea au fost recrutați 44.000 de participanți de pe mai multe continente.

Jumătate din acești voluntari au primit un placebo, cealaltă jumătate vaccinul experimental, fără ca niciunul să știe ce a primit. Voluntarii participanți și-au dus viața în mod normal, urmând aceleași sfaturi de precauție ca restul populației.

Treptat, odată cu izbucnirea pandemiei în SUA în toamnă, numărul cazurilor de COVID-19 a crescut în grupul placebo, dar nu și în cel al voluntarilor vaccinați.

Din 170 de cazuri de contaminare recenzate, 162 au fost din grupul celor cărora li s-a administrat placebo, iar 8 din grupul celor vaccinați, conform declarațiilor producătorilor. Statistica este clară: sunt cu 95% mai puține șanse ca o persoană vaccinată să se îmbolnăvească de COVID-19.

Mai mult, vaccinul pare eficient în prevenirea formelor severe ale bolii și ar fi la fel de eficient la tineri ca și pentru cei cu vârsta de peste 65 de ani.

Un alt aspect liniștitor: efectele secundare s-au limitat la oboseală în cazul a 3.8% din participanți, după cea de-a doua doză, și la dureri de cap (2%), neplăceri care au fost depășite. Așadar, nu există efecte secundare grave, susțin cele două companii.

Persoanele în cauză au fost supravegheate pe parcursul a două luni, perioadă care face posibilă identificarea marii majorități a efectelor secundare: experiența arată că 90% din efectele secundare apar în decurs de 40 de zile, potrivit Moncef Slaoui, senior manager al operațiunii "Warp Speed" lansată de Donald Trump, notează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel