Suplimentele care îți pot crește riscul de cancer și de boli de inimă. RECOMANDARE OFICIALĂ

Alimente, suplimente, medicamente. Foto: Pixabay
United States Preventive Services Task Force (USPSTF) nu recomandă administrarea de vitamine și suplimente pentru a preveni bolile de inimă și cancerul, ba chiar avertizează că administrarea unor suplimente poate crește de fapt riscul de a face aceste boli, arată un draft de declarație publicat pe site-ul grupului de experți. 

United States Preventive Services Task Force (USPSTF), grupul american de experți pentru prevenție, a acordat majorității suplimentelor un grad „I” – adică au dovezi insuficiente - în ceea ce privește prevenirea cancerului și a bolilor cardiovasculare. Dar, citând date științifice puternice, grupul recomanda să nu luați suplimente de vitamina E și de beta-caroten.

„Dovezile arată că nu există niciun beneficiu în administrarea vitaminei E și că beta-carotenul poate fi dăunător, deoarece crește riscul de cancer pulmonar la persoanele deja expuse riscului, cum ar fi cei care fumează și, de asemenea, crește riscul de a muri din cauza bolilor de inimă sau accident vascular cerebral”, a declarat dr. John Wong, de la Tufts Medical Center, în declarația citată (link direct draft declarație)

Analiza grupului a cuprins 78 de studii și a arătat că niciun supliment nu a avut un efect semnificativ asupra sănătății cardiovasculare. Datele despre supliemntele cu vitamina D și mortalitatea prin cancer au fost inconsistente.

„Sunt necesare mai multe dovezi pentru a înțelege dacă există eterogenitate între populații specifice sau după nivelul de bază al nutrienților, în efectele suplimentelor de vitamine, minerale și multivitamine asupra bolilor cardiovasculare și a rezultatelor cancerului, în special la persoanele fără deficiențe cunoscute și cu o prevalență scăzută a utilizarea suplimentului și în diverse populații”, au scris autorii analizei.

Pe baza celor mai recente dovezi, USPSTF nu recomandă screening-ul de rutină al deficitului de vitamina D pentru adulții asimptomatici. Însă grupul recomandă femeilor care intenționează sau sunt capabile să rămână însărcinate să ia suplimente de acid folic, pentru că insuficiența de acid folic în timpul sarcinii poate provoca malformații congenitale severe la nivelul măduvei spinării și a creierului fătului, inclusiv a spinei bifide.

Declarația USPSTF vine după o meta-analiză din 2019 realizată de cercetătorii de la Johns Hopkins, care au evaluat studii care au implicat 450.000 de persoane, constatând că multivitaminele nu scad riscul de boli de inimă, cancer, declin cognitiv, moarte după un atac de cord sau accident vascular cerebral saudeces precoce . Sfatul lor este să nu ne irosim banii pe multivitamine, pentru că le putem obține, pe cele de care avem nevoie, din alimente.

„Pastilele nu sunt o scurtătură pentru o sănătate mai bună și spre prevenirea bolilor cronice”, a spus dr Larry Appel, director al Centrului Johns Hopkins Welch pentru Prevenire, Epidemiologie și Cercetare Clinică, la vremea respectivă (link dikrect sursa informației). „Alte recomandări nutriționale au dovezi mult mai puternice că aduc beneficii pentru sănătate - consumul unei diete sănătoase, menținerea unei greutăți sănătoase și reducerea cantității de grăsimi saturate, grăsimi trans, sodiu și zahăr pe care le consumați”, a mai arătat acesta. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel