Talasemia, Cauze și posibile complicații
Autor: Georgiana Ioniță pe 31 oct 2019 / 10:14 | Hemato-oncologie

Talasemia este o afecțiune a sângelui transmisă genetic (moștenită) în care organismul prezintă o formă anormală sau o cantitate inadecvată de hemoglobină. Hemoglobina este proteina din globulele roșii care transportă oxigen. Tulburarea duce la distrugerea unui număr mare de globule roșii, ceea ce duce la anemie.

Hemoglobina este formată din două proteine:

Alfa globinăBeta globină

Talasemia apare atunci când există o defecțiune a unei gene care ajută la controlul producției uneia dintre aceste proteine, notează MedlinePlus

Există două tipuri principale de talasemie:

Alfa-talasemia apare atunci când gene legate de proteina alfa globină lipsesc sau sunt modificate.Talasemia beta apare atunci când defecte similare ale genei afectează producția de proteină beta globină.

Alfa-talasemiile apar cel mai adesea la oameni din sud-estul Asiei, Orientul Mijlociu, China și la cei de origine africană.

Beta talasemiile apar cel mai adesea la persoanele de origine mediteraneană. Într-o măsură mai mică, chinezii, ceilalți asiatici și afro-americanii pot fi afectați.

Există multe forme de talasemie. Fiecare tip are multe subtipuri diferite. Atât alfa, cât și beta-talasemie includ următoarele două forme:

Talasemie majorăTalasemie minoră

Trebuie să moșteniți defectul genic de la ambii părinți pentru a dezvolta talasemia majoră.

Talasemia minoră apare dacă primiți gena defectă de la un singur părinte. Persoanele cu această formă a tulburării sunt purtătorii bolii. De cele mai multe ori, nu au simptome.

Beta talasemia majoră se mai numește și anemie Cooley.

Factorii de risc pentru talasemie includ:

Etnia asiatică, chineză, mediteraneană sau afro-americanăIstoric familial al tulburării

 

 
Hemato-oncologie Vezi toate articolele