Tămâia, 6 beneficii NEȘTIUTE pentru sănătate

La ce e buna tămâia. Foto: Georg Arthur Pflueger / Unsplash
Tămâia este folosită la ortodocși în ritualuri bisericești, pentru a purifica trupul și sufletul, dar și casa. Însă ea are și beneficii pentru sănătate, unele recunoscute încă din antichitate

Tămâia provine din seva lipicioasă a arborelui Bowellia Carterii sau Bowellia Sacra care se găsește în Somalia, Etiopia, Oman, Yemen, India și China. Dar ea este cunoscută de mii de ani. Se spune că era comercializată în Orientul Mijlociu și Africa de Nord acum mai bine de 5.000 de ani, sacii de tămâie apar în picturile murale care decorează zidurile templului reginei Hatshepsut, care odinioară a condus Egiptul și a murit în jurul anului 480 î.Hr. În Sfânta Biblie, tămâia și smirna erau componente ale tămâiei sfinte care erau arse ritual în templele sacre din Ierusalim. Dar tămâia are mai multe proprietăți care aduc beneficii pentru sănătate. Iată care: 

1) Poate ajuta la reducerea stresului și a anxietății

Atunci când este inhalat, uleiul de tămâie posedă proprietăți anti-stress (link studiu publicat în Journal of Oleo Science). La  fel, se crede că rășina de Boswellia are efecte calmante atunci când este arsă. Aceleași proprietăți calmante fac bine și în cazurile de anxietate. Pentru că relaxează te poate ajuta și să dormi mai bine. 

2) Îmbunătățește concentrarea și starea de spirit

La fel cum acționează în caz de stres și anxietate, tămâia vă poate diminua disconfortul spiritual, îmbunătățind starea de spirit și concentrarea.

3) Poate distruge germenii și bacteriile dăunătoare

Tămâia acționează ca un agent antiseptic și dezinfectant despre care se știe că prezintă efecte antimicrobiene. Poate fi folosită chiar și în locul produselor de curățat chimice de uz casnic. Combinația de ulei de tămâie și ulei de smirnă e cea mai cunoscută și mai apreciată. 

4) Vă poate ajuta sistemul imunitar

Cercetările efectuate la Universitatea Mansoura din Egipt au constatat că uleiul de tămâie poate preveni formarea de germeni și bacterii pe piele (masaj) și în gură (se folosește o soluție diluată ca un fel de apă de gură) sau în casa ta.

5) Poate preveni semnele îmbătrânirii

Potrivit studiilor, tămâia poate reduce roșeața și sensibilitatea pielii. Același studiu a arătat că beneficiile aduse de tămâie includ capacitatea de a face pielea mai fermă și de a-i îmbunătăți tonusul, îmbunătățește elasticitatea pielii, mecanismele de apărare împotriva petelor și aspectul, pe măsură ce cineva îmbătrânește. Poate ajuta la tonifierea și eliminarea ridurilor. 

6) Poate îmbunătăți memoria

Un studiu publicat în Turkish Journal of Medical Sciences (link direct studiu) arată că tămâia consumată într-un anume fel, îmbunătățește memoria la bărbații în vârstă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel