Te-ai lovit la cap? S-ar putea să-ți pierzi mirosul. Când apare anxietatea

Simțul olfactiv pierdut poate fi recuperat FOTO: pexels.com
Loviturile ușoare la cap pot duce la pierderea temporară a mirosului și apariția, după luni bune, a sentimentului de anxietate, susține un studiu internațional.

Cap, miros, anxietate. Cercetători de la Universitatea din Montréal, Canada, au descoperit că și oamenii care suferă lovituri ușoare la cap își pot pierde temporar mirosul și pot dezvolta, în timp, anxietate și depresie, nu doare cei ce suferă comoții majore, despre care se știau aceste lucruri.
Prin comoție ușoară, cercetătorii se referă la o căzătură de pe bicicletă cu casca pusă, o căzătură suferită după luarea unei curbe pe o pistă de schi sau o alunecare pe gheață. Studiul lor a fost publicat în Brain Injury.

Cap, miros, anxietate: pierderea mirosului ar trebui anunțată

Echipa internațională de cercetători, condusă de neuropsihologi de la Universitatea din Montréal, a comparat 20 de pacienți spitalizați cu contuzii ușoare cu 22 de persoane care aveau membre rupte, fără contuzii. La 24 de ore de la accident, la puțin peste jumătate dintre cei cu lovituri ușoare la cap li s-a redus simțul olfactiv. La fel au pățit și 5 pacienți care aveau un membru fracturat. Un an mai târziu, deși simțul mirosului a revenit la normal, primul grup de pacienți a prezentat o anxietate mult mai mare decât grupul de control.

"O mulțime de oameni vor suferi o contuzie ușoară la un moment dat în viața lor (...) Primul pas este să-i spună medicului despre asta. Este important ca pacienții să raporteze orice pierdere de miros, deoarece nu este ceva despre care medicul general sau medicul de urgență cere în mod normal (...). Medicii ar trebui să-și educe pacienții astfel încât să verifice dacă simptomele apar în săptămâni după accident", afirmă autorul principal al studiului, Fanny Lecuyer Giguère, care a făcut cercetarea ca parte din teza de doctorat în Neuropsihologie, potrivit sciencedaily.

Cap, miros, anxietate: revenirea mirosului după 6 luni

În studiul lor, cercetătorii au vizitat pacienții spitalizați din stațiunea de schi alpin Visp din Elveția în perioada decembrie 2016 - februarie 2017. Aproape toți cei cu comoții ușoare au suferit un accident de schi. Toți au fost văzuți în primele 24 de ore de la accident. Au fost rugați să miroasă bețigașe parfumate și să identifice mirosurile de trandafiri, usturoi, cuișoare, solvent și multe altele. Un an mai târziu, li s-a trimis un chestionar de urmărire.

Concluziile? Majoritatea celor care și-au pierdut simțul mirosului l-au recuperat după 6 luni de accident, dar asta nu a scăzut simptomele de anxietate. Aproximativ 65% dintre pacienți le-au raportat.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel