Terapie cu celule NK în tratarea cancerului. Dr Ștefan Ciurea: mi se pare extraordinar de promițătoare

Prof dr Ștefan Ciurea. Foto: DC Medical
EXCLUSIV
Profesorul și medicul Ștefan Ciurea a vorbit la emisiunea Academia de Sănătate despre tratamentul promițător anti-cancer din SUA: terapia cu celule NK.

Ștefan Ciurea, medic și profesor de Hematologie la UC Irvine din SUA, a vorbit despre stadiul terapiei cu celule NK în tratarea cancerului avansat.

”Această terapie cu cu celule NK care mi se pare extraordinar de promițătoare în tratamentul pacienților cu boli hematologice înainte și după transplant și nu numai pentru că celulele astea pot fi administrate pacienților cu cancer avansat și cu potențial terapeutic destul de mare”, afirmă profesorul Ștefan Ciurea la emisiunea Academia de Sănătate.

Expertul a explicat și principiul care stă la baza terapiei cu celule NK:

”E foarte interesant că, în momentul actual, în bolile hematologice, în special limfoame și leucemia acută limfoidă, există un nou tratament cu celule modificate genetic - celulele T, modificate genetic, care practic a fost aprobat de FDA în SUA și-n Europa - pentru tratamentul acestor boli, cu foarte mare succes.

(...) Sper ca următorul val de terapie celulară să fie terapia cu celule care funcționează pe baza unor principii diferite decât celulele T și anume: identifică o nepotrivire a unor markeri de suprafață dintre aceste celule și celulele necanceroase; asta e principiul prin care aceste celule devin activate și omoară celulele canceroase”.

Problema cu care se confruntă cercetătorii în terapia cu celule NK este numărul de celule și stabilirea unei balanțe. Medicul Ștefan Ciurea detaliază:

”Cea mai mare limitație nu e că nu ar avea proprietăți anticancerigene suficiente - sunt, de fapt, foarte potente - , ci problema este numărul de celule pe care putem să-l obținem, raportat la numărul de celule maligne într-un cancer avansat (leucemii și limfoame). Mi se pare că o cheie în viitor este această balanță între câte celule trebuie administrate pentru câte celule maligne sunt în organismul unui pacient cu cancer; și asta încercăm să facem”.

Profesorul Ștefan Ciurea a fost numit recent director al Programului de Transplant și terapii celulare de la UC Irvine, California. Acesta are o experiență de 12 ani la celebrul centru de cancer din Texas, Centru Oncologic MD Anderson din Houston, SUA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel