Trezirea cu o oră mai devreme scade riscul de depresie
Autor: Angela Sabău pe 17 sep, 22:06 | Recomandări

Trezitul de dimineață

Cercetătorii au descoperit că trezirea cu o oră mai devreme ar reduce riscul unei afecțiuni psihice.

O zicală spune că cine se culcă devreme, se trezește sănătos, bogat și înțelept. Cercetările recente susțin prima parte, sugerând că persoanele care se trezesc în mod regulat cu o oră mai devreme decât de obicei, fără a dormi mai puțin, ar putea să-și reducă riscul de depresie majoră. Rezultatele au fost publicate online , de către JAMA Psychiatry.

Cercetătorii au analizat date de la aproape 840.000 de persoane din strămoși europeni pentru a căuta variante comune care influențează cronotipul unei persoane sau preferința timpului de somn. Din aceasta, au reușit să-i identifice pe cei care au început să se terzească mai devreme și mai târziu.

În continuare, cercetătorii i-au identificat pe cei cărora le-a fost diagnosticată o tulburare depresivă majoră.

Când au examinat toate aceste informații, cercetătorii au descoperit că persoanele care erau predispuse genetic să se trezească cu o oră mai devreme dimineața, comparativ cu cei care se trezeau mai târziu, aveau un risc de depresie cu 23% mai mic.

Aceste rezultate sunt în concordanță cu un alt mic studiu, care arată o îmbunătățire a scorurilor depresiei la persoanele care au schimbat de fapt ora de culcare și timpul de trezire cu o oră mai devreme decât rutina obișnuită.

 

Recomandări Vezi toate articolele