Tulburările mintale la tinerii părinți, considerate obișnuite: cum trec mai ușor prin asta

Depresia perinatală
Venirea pe lume a unui copil este un motiv de mare bucurie, dar nu întotdeauna. Multe proaspete mame se confruntă cu tulburări mintale, iar aceasta poate fi o experiență extrem de dureroasă și stigmatizantă. Aceste afecțiuni nu sunt rare.

Uneori, când proaspetele mame se confruntă cu tulburări mintale, aceasta duce la sentimente de vinovăție și la dezvoltarea unor îngrijorări (de obicei nefondate) care ar putea duce la îndepărtarea copilului. Și, deși nu există încă suficiente cercetări privind impactul COVID-19 asupra sănătății mintale materne, multe aspecte ale pandemiei - cum ar fi izolarea socială, reducerea asistenței medicale față în față, îngrijorarea față de infecție - ar fi putut face ultimul an în special greu pentru proaspetele mame.
Depresia perinatală
Tulburările mintale din timpul nașterii sau după naștere - care împreună sunt cunoscute sub numele de tulburări mentale „perinatale” - afectează aproximativ una din cinci femei. De fapt, acele tulburări mintale care nu implică simptome de psihoză sunt una dintre cele mai frecvente dintre toate posibilele complicații ale fertilității, potrivit theconversation.

Depresia, cea mai frecventă tulburare

Cea mai frecventă tulburare mentală a femeilor fertilă este depresia, adesea cu anxietate. În ciuda noțiunilor societale comune despre maternitate, dovezile sugerează că fertilitatea nu este o protecție împotriva depresiei. În orice moment al sarcinii și al primelor trei luni de la naștere, aproximativ una din zece femei o va experimenta.
Deși termenul „depresie postnatală” a devenit din ce în ce mai familiar în ultimii ani, aproximativ o treime din cazuri încep în timpul sarcinii. Dintre femeile deprimate în timpul sarcinii, aproximativ o treime vor fi fost deprimate înainte de a rămâne însărcinate.
Nu există o singură cauză pentru depresia perinatală. Se crede că mulți factori contribuie, dar căile nu sunt pe deplin înțelese.
Principalul factor psihologic este un istoric anterior de depresie. Factorii scilai care contribuie cel mai mult sunt violență domestică, statut socioeconomic scăzut și evenimente majore negative de viață. Din punct de vedere biologic, femeile cu predispoziție genetică, boli fizice cronice și mai mulți copii par să prezinte un risc mai mare.
În afară de suferința depresiei în sine, depresia persistentă netratată poate fi asociată cu implicații pe termen lung pentru dezvoltarea fizică, emoțională și cognitivă a copilului, deși aceste efecte nu sunt inevitabile.

Sinuciderea, cea mai frecventă cauză a deceselor în primul an după naștere

Deși rar, sinuciderea în rândul noilor mame este principala cauză de deces în anul următor nașterii, în special în rândul femeilor care suferă de boli mintale.
În ciuda acestui fapt, este important de reținut că majoritatea dovezilor actuale se bazează pe date care nu au fost colectate prin urmărirea longitudinală a femeilor și copiilor în timp, deci deducerea cauzei și efectului este dificilă. Mecanismele oricărei legături între depresia perinatală și dezvoltarea copilului sunt slab înțelese. Ideea că comportamentul unei femei ar putea avea un impact negativ asupra copilului ei a fost evidențiată ca o fațetă a „culturii care acuză mama” - căile implicate sunt, desigur, mult mai complexe.
Ce se poate face?
Depresia este o afecțiune tratabilă. Primul pas este recunoașterea problemei. Acest lucru poate fi greu, mai ales având în vedere stigmatul atașat încă tulburărilor mentale legate de sarcină.
În funcție de severitatea depresiei, de impactul asupra femeii și de preferințele sale de tratament, există o serie de opțiuni de tratament care pot fi adaptate pentru a se potrivi fiecărei persoane. Deciziile privind medicația trebuie individualizate, iar riscurile și beneficiile trebuie echilibrate cu atenție. Îngrijirea poate fi gestionată de medicul de familie sau, în cazuri mai severe sau mai complexe, poate fi trimisă la un serviciu specializat de sănătate mintală.

Depresie la tați

Există, de asemenea, o înțelegere tot mai mare a rolului partenerilor în legătură cu sănătatea mintală maternă și sănătatea mintală a partenerilor înșiși. Prevalența generală a depresiei la tați este estimată la aproximativ 8% -10%.
În ciuda acestui fapt, tații experimentează adesea stigmatul și lipsa accesului la sprijinul pentru sănătatea mintală. Similar cu depresia în rândul noilor mame, cercetările arată că depresia în lunile următoare nașterii poate avea și impact asupra interacțiunilor tată-copil și asupra dezvoltării copilului.
În schimb, sprijinul social sporit și implicarea paternă au fost asociate cu reducerea depresiei materne și cu un impact pozitiv asupra dezvoltării copilului. Acest lucru indică o înțelegere din ce în ce mai importantă a importanței unei abordări familiale întregi pentru sprijinirea celor cu tulburări mentale perinatale, precum și îmbunătățirea sprijinului și a intervențiilor pentru partenerii care se confruntă cu depresie legată de naștere. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel