Uleiurile esențiale din usturoi și 10 plante ucid bacteriile care produc boala Lyme. STUDIU

Uleiurile esențiale din anumite plante pot distruge bacteriile care provoacă boala Lyme. Foto colaj: Pixabay
Un studiu de laborator realizat de cercetători de la Johns Hopkins sugerează că anumiți compuși vegetali, din uleiurile esențiale extrase din mai multe plante cunoscute, pot fi mai buni decât antibioticele actuale în a ucide bacteriile care provoacă boala Lyme și care lasă sechele persistente în unele cazuri.

Uleiurile esențiale din usturoi și alte 10 plante medicinale comune prezintă o activitate puternică împotriva bacteriei care produce boala Lyme, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Școala Bloomberg de Sănătate Publică de la Johns Hopkins.

Aceste uleiuri pot fi utile în special pentru ameliorarea simptomelor Lyme care persistă în ciuda tratamentului standard cu antibiotice, sugerează și studiul.

Studiul, publicat în revista Antibiotics (link direct studiu), a inclus teste de laborator cu 35 de uleiuri esențiale - uleiuri care sunt presate la rece din plante sau din fructele lor și care conțin parfumul principal al plantei, sau „esența”. Cercetătorii de la Școala Bloomberg au descoperit că 10 dintre acestea, inclusiv uleiurile din căței de usturoi, smirnă, frunze de cimbru, scoarță de scorțișoară, boabe de ienibahar și semințe de chimen, au arătat o activitate puternică de ucidere împotriva formelor „persiste” inactive și cu creștere lentă a bolii Lyme bacterie.

„Am constatat că aceste uleiuri esențiale au fost chiar mai bune la uciderea formelor„ persistente ”ale bacteriilor Lyme decât la antibioticele din tratamentul standard pentru Lyme”, spune autorul principal al studiului, Ying Zhang, profesor la Departamentul de Microbiologie Moleculară și Imunologie de la Școala Bloomberg.

Tratamentul standard cu doxiciclină sau un antibiotic alternativ timp de câteva săptămâni elimină de obicei infecția și rezolvă simptomele. Cu toate acestea, aproximativ 10 până la 20 la sută dintre pacienții cu boală Lyme raportează simptome persistente, inclusiv oboseală și dureri articulare - denumite adesea „infecție persistentă cu Lyme” sau „sindrom al bolii Lyme post-tratament” (PTLDS) care, în unele cazuri, poate dura luni sau chiar ani.

Cauza acestui sindrom persistent nu este cunoscută. Dar se știe că culturile de bacterii care produc boala Lyme, Borrelia burgdorferi, pot intra într-o așa-numită fază staționară în care multe dintre celule se replică lent sau deloc. Celulele cu divizare lentă sau latente sunt celule „persistente”, care se pot forma în mod natural în condiții de foame sau stres și sunt mai rezistente la antibiotice. 

În noul studiu, Zhang și echipa sa și-au extins testele de laborator pentru a include, așa cum spuneam, 35 de uleiuri esențiale și au găsit 10 dintre ele care arată o activitate semnificativă de ucidere împotriva culturilor de bacterii Lyme în fază staționară, la concentrații de doar o parte la mie. La această concentrație, cinci dintre aceste uleiuri, derivate din căței de usturoi, fructe de pădure, mir, flori de ghimbir cu țepi și fructele Litsea cubeba au ucis cu succes toate bacteriile în faze staționare, în medii de cultură, în decurs șapte zile, astfel încât să nu mai apară alte bacterii după 21 de zile.

Uleiurile din frunze de cimbru, semințe de chimen și lemn de amyris au avut, de asemenea, rezultate bune, la fel ca cinamaldehida, ingredientul principal parfumat al uleiului de scoarță de scorțișoară.

Testele de laborator, precum acestea, reprezintă un stadiu incipient de cercetare, dar Zhang și colegii săi speră ca în viitorul apropiat să continue investigațiile privind uleiurile esențiale cu teste ale infecției persistente cu Lyme la animale și, dacă lucrurile merg bine, să organizeze teste la oameni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel