Un judecător a ordonat vaccinarea unei pensionare dintr-un cămin de bătrâni, deși fiica ei s-a opus

Un judecător spaniol a ordonat vaccinarea împotriva COVID-19 a unei pensionare dintr-un cămin de bătrâni în pofida refuzului fiicei acesteia, printr-o decizie dată miercuri de tribunalul din Santiago de Compostela, nord-vestul Spaniei.

Azilul de bătrâni unde pensionara este internată a făcut apel la justiție sâmbătă, după ce s-a confruntat cu refuzul categoric al fiicei femeii de a permite vaccinarea acesteia, în condițiile în care bătrâna din urmă avea „o capacitate de decizie foarte limitată”.

În verdictul său, judecătorul a notat că pensionara „duce lipsă de abilități exacte pentru a-și putea da consimțământul pentru un act medical”. Chiar dacă și-a exprimat înțelegerea față de rezervele fiicei acesteia cu privire la posibile efecte secundare ale vaccinului contra COVID-19, magistratul a decis că vaccinarea bătrânei constituie „un risc mai mic” decât să nu se facă nimic.

El a arătat că poziția fiicei pensionarei „contravine intereselor rezidentei (din căminul de bătrâni) în ceea ce privește menținerea stării sale de sănătate și evitarea riscurilor vitale”.

Judecătorul a mai subliniat că decizia este dictată exclusiv de interesele rezidentei și nu de ale tuturor pensionarilor, dat fiind faptul că în Spania campania de vaccinare se face pe bază benevolă și că nimeni nu poate fi forțat să i se administreze o injecție pe motiv că acest lucru ar fi în beneficiul întregii comunități.

Spania a demarat campania de vaccinare la sfârșitul lui decembrie, iar primii vaccinați sunt salariații și pensionarii din căminele de bătrâni, pentru că mii de persoane în vârstă au fost ucise de COVID-19 anul trecut.

Spaniolii înregistrează în general o rată relativ ridicată de acceptare a vaccinărilor, însă în cazul COVID-19 se mențin unele rezerve, cu 62% dintre spanioli dispuși să se vaccineze, potrivit unui studiu al Ipsos Global Advisor realizat în 15 țări, citat de Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Testul care depistează cancerul. Se poate realiza acasă

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel