Un măr pe zi poate ține chiar și diabetul la distanță

Un măr pe zi       Foto: Pixabay
Zicala despre un măr pe zi și medicul o știe toată lumea. Dar mult mai puțini știu că un măr pe zi poate ține și diabetul la distanță, nu doar medicul.

O creștere modestă a cantității de fructe și legume pe care le consumați poate ajuta la evitarea diabetului de tip 2, potrivit unui studiu publicat online, de către BMJ. Dintr-un studiu mult mai amplu care a implicat aproximativ 340.000 de persoane din opt țări europene, oamenii de știință au selectat 9.754 de participanți care au fost diagnosticați recent cu diabet zaharat pe parcursul unui deceniu.

Cercetătorii au comparat aporturile de fructe și legume ale acestor persoane cu cele de aproximativ 13.000 de participanți care nu au făcut diabet în perioada de studiu. Cercetătorii au măsurat, de asemenea, nivelurile din sânge a șapte substanțe nutritive cheie, derivate din plante, inclusiv vitamina C și pigmenți antioxidanți de culori vii, numiți carotenoizi.

Persoanele care au consumat cea mai mare cantitate de fructe și legume și cu cel mai ridicat nivel sanguin de substanțe nutritive derivate din plante au fost cu 25% până la 50% mai puțin susceptibile de a suferi diabet în timpul perioadei de studiu, comparativ cu cei care au consumat cel mai puțin dintre aceste grupuri de alimente sau au avut cel mai scăzut nivel de nutrienți.

Specialiștii chiar au remarcat că nu a fost nevoie de o dietă bazată doar pe fructe și legume pentru a avea această scădere a riscului de diabet. A fost suficient echivalentul a doar două treimi dintr-un măr mediu sau puțin peste o treime dintr-o ceașcă de fructe amestecate în fiecare zi, pentru a oferit protecție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel