Usturoiul, alimentul ideal pentru aproape orice mâncare. Ce efecte are asupra organismului

Usturoi. Foto: Pixabay
Usturoiul este frecvent utilizat pentru întărirea sistemului imunitar, reducerea colesterolului ”rău” și scăderea tensiunii arteriale crescute.

Usturoiul (Allium sativum) este o plantă înrudită cu ceapa și prazul și e folosită frecvent pentru afecțiuni legate de inimă și sistemul sanguin. Usturoiul produce o substanță chimică numită alicină. Oamenii folosesc în mod obișnuit usturoiul pentru scăderea hipertensiunii, a nivelurilor ridicate de colesterol sau grăsimilor din sânge. Mai e utilizat pentru răceala obișnuită, osteoartrita și multe alte afecțiuni, dar nu există dovezi științifice bune care să susțină aceste utilizări.

Iată câteva dintre beneficiile consumului de usturoi:

* întărirea arterelor (ateroscleroză) - consumul de usturoi pare să ajute la încetinirea întăririi arterelor.

* niveluri ridicate de colesterol sau alte grăsimi (lipide) din sânge (hiperlipidemie) - consumul de usturoi pe cale orală zilnic timp de cel puțin 8 săptămâni ar putea reduce colesterolul total și lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL, colesterol „rău”) la persoanele cu niveluri ridicate de colesterol. Dar orice beneficiu este probabil mic. Iar consumul de usturoi nu ajută la creșterea colesterolului ”bun” sau la un nivel mai scăzut al altor grăsimi din sânge numite trigliceride.

* tensiune arterială crescută - luarea usturoiului pe cale orală pare să reducă tensiunea arterială sistolică (numărul maxim) cu aproximativ 7-9 mmHg și tensiunea arterială diastolică (numărul inferior) cu aproximativ 4-6 mmHg la persoanele cu tensiune arterială crescută.

* acumularea de grăsimi în ficat la persoanele care consumă puțin sau deloc alcool (boală hepatică grasă nealcoolică sau NAFLD). Luarea pudrei de usturoi pe cale orală pare să ajute la îmbunătățirea sănătății ficatului la persoanele cu boala ficatului gras. Persoanele care mănâncă mai mult usturoi, de asemenea, par a fi mai puțin susceptibile de a fi diagnosticate cu boala ficatului gras non-alcoolic, potrivit webmd.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel