Vaccinarea contra COVID reduce transmiterea infecției în familie și riscul de spitalizare. STUDIU pe 1,8 milioane de oameni

Vaccinarea. Foto: Pixabay
Persoanele fără imunitate împotriva COVID-19 prezentau un risc considerabil mai mic de infecție și de spitalizare dacă mulți dintre membrii familiei au imunitate fie dată de vaccinarea contra COVID, fie de trecerea prin boală potrivit unui nou studiu din Suedia, realizat pe mai mult de 1,8 milioane de persoane!

Într-o familie, riscul persoanelor fărră imunitate contra COVID-19 de a face boala scade pe măsură ce din ce în ce mai mulți membri ai familie fie se vaccinează complet, fie trec prin boală, arată un studiu la scară națională realizat de cercetătorii de la Umeå University, din Suedia, și publicat în JAMA Internal Medicine (link direct studiu).

„Rezultatele studiului sugerează cu tărie că vaccinarea este importantă nu numai pentru protecția individuală, ci și pentru reducerea transmisiei, în special în cadrul familiilor, care este un mediu cu risc ridicat de transmitere”, spune Peter Nordström, profesor de medicină geriatrică la Universitatea Umeå.

Există deja un vast corp de cercetări care arată că vaccinurile reduc puternic riscul de COVID-19. Cu toate acestea, se știa mai puțin despre influența vaccinării asupra transmiterii virusului în medii cu risc ridicat, cum ar fi în cadrul familiilor. Asta au urmărit cercetătorii de la Universitatea Umeå în noul studiu.

În studiu, cercetătorii au descoperit că a existat o asociere doză-răspuns între numărul indivizilor imuni din fiecare familie și riscul de infecție și spitalizare la membrii familiei care erau neimuni. Mai exact, membrii familiei neimuni au avut un risc cu 45 până la 97% mai mic de infecție și de spitalizare, pe măsură ce numărul membrilor imuni ai familiei a crescut.

Rolul vaccinării în familie

Studiul este o analiză a datelor colectate la nivel național din Suedia, bazat pe registrele medicale a mai mult de 1,8 milioane de persoane din peste 800.000 de familii. Cercetătorii au combinat datele din registrul de la Agenția de Sănătate Publică din Suedia, cu cele de la Consiliul Național pentru Sănătate și Protecție Socială, dar și cele de la Statistics Sweden, care este agenția guvernamentală care supraveghează datele statistice. 

În analiză, cercetătorii au cuantificat asocierea dintre numărul membrilor familiei cu imunitate împotriva COVID-19 și riscul de infecție și spitalizare la persoanele neimune. Cercetătorii au luat în considerare diferențele de vârstă, statutul socio-economic, gruparea în cadrul familiilor și mai multe diagnostice identificate anterior ca factori de risc pentru COVID-19 la populația suedeză.

„Se pare că vaccinarea ajută nu numai la reducerea riscului individului de a se infecta cu coronavirus, ci și la reducerea transmiterii bolii, ceea ce, la rândul său, minimizează nu numai riscul ca mai mulți oameni să devină pacienți critici, ci și să apară noi variante problematice. În consecință, asigurarea vaccinării multor persoane are implicații la scară locală, națională și globală”, a explicat Marcel Ballin, doctorand în medicină geriatrică la Universitatea Umeå și coautor al studiului, într-un comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel