Vaccinul AstraZeneca-Oxford contra COVID: eficacitate de 90% la doza mică

Vaccinul produs de AstraZeneca și Oxford, rezultate bune. Foto: AstraZeneca
AstraZeneca și Universitatea Oxford au anunțat primele rezultate din studiul clinic de fază 3 pe care îl întreprind cu vaccinul COVID. 

Studiul clinic pentru vaccinul COVID se face pe două regimuri de dozare diferite. Ambele au demonstrat eficacitate, una dintre acestea prezentând însă un profil mai bun. Nu există spitalizări sau cazuri severe de COVID-19 la participanții tratați cu AZD1222 – codul vaccinului produs de AstraZeneca și Uiversitatea Oxford. 

„Rezultatele pozitive la nivel înalt dintr-o analiză intermediară a studiilor clinice cu AZD1222 în Marea Britanie și Brazilia au arătat că vaccinul a fost extrem de eficient în prevenirea COVID-19, obiectivul primar și nu au fost raportate spitalizări sau cazuri severe de boală la participanții care au primit vaccin. Au existat în total 131 de cazuri COVID-19 în analiza intermediară”, se arată în comunicatul emis de AstraZeneca (link direct anunț)

Eficacitatea cea mai mare pe doza cea mai mică studiată

„Un regim de dozare (n = 2.741) a arătat o eficacitate a vaccinului de 90% atunci când AZD1222 a fost administrat ca o jumătate de doză, urmată de o doză completă la cel puțin o lună distanță, iar un alt regim de dozare (n = 8.895) a prezentat o eficacitate de 62% atunci când a fost administrat ca două doze complete la cel puțin o lună distanță”. 

„Analiza combinată din ambele regimuri de dozare (n = 11.636) a dus la o eficacitate medie de 70%. Toate rezultatele au fost semnificative statistic (p <= 0,0001). Se vor acumula mai multe date și se vor efectua analize suplimentare, rafinând analiza eficacității și stabilind durata protecției”, se mai arată în documentul citat.

Un Comitet independent de monitorizare a siguranței datelor a stabilit că analiza și-a îndeplinit obiectivul principal, arătând protecția împotriva COVID-19 care apare la 14 zile sau mai mult după administrarea a două doze de vaccin. „Nu au fost confirmate evenimente de siguranță grave legate de vaccin. AZD1222 a fost bine tolerat în ambele regimuri de dozare”.

„AstraZeneca va pregăti imediat transmiterea regulamentară a datelor către autoritățile din întreaga lume care au un cadru pentru aprobare condiționată sau timpurie. Compania va solicita o listă de utilizare de urgență de la Organizația Mondială a Sănătății pentru o cale accelerată către disponibilitatea vaccinului în țările cu venituri mici. În paralel, analiza completă a rezultatelor intermediare este trimisă spre publicare într-un jurnal evaluat de colegi (peer-reviewed)”.

Profesorul Andrew Pollard, cercetător șef al procesului de vaccinare de la Oxford, a declarat că „Aceste descoperiri arată că avem un vaccin eficient care va salva multe vieți. În mod emoționant, am constatat că unul dintre regimurile noastre de dozare poate fi eficient în jur de 90% și, dacă se folosește acest regim de dozare, mai multe persoane ar putea fi vaccinate cu furnizarea de vaccinuri planificată. Anunțul de astăzi este posibil doar datorită numeroșilor voluntari din procesul nostru și echipei de cercetători muncitori și talentați din toată lumea”. 

Pascal Soriot, CEO AstraZeneca, a declarat că „Astăzi marchează o etapă importantă în lupta noastră împotriva pandemiei. Eficacitatea și siguranța acestui vaccin confirmă faptul că va fi extrem de eficient împotriva COVID-19 și va avea un impact imediat asupra acestei urgențe de sănătate publică. În plus, simplul lanț de aprovizionare al vaccinului și angajamentul nostru fără scop lucrativ, și angajamentul de a avea acces larg, echitabil și în timp util, înseamnă că acesta va fi accesibil și disponibil la nivel global, furnizând sute de milioane de doze după aprobare”.

Ușor de transportat și de administrat

Analiza combinată a inclus date din studiul de fază II / III COV002 din Marea Britanie și studiul de fază III COV003 din Brazilia. Peste 23.000 de participanți sunt evaluați după două doze fie dintr-un regim de jumătate de doză+doză completă, fie de un regim de două doze complete de AZD1222 sau un comparator (vaccin meningococic conjugat numit MenACWY sau soluție salină). Studiile globale evaluează participanții cu vârsta de 18 ani sau peste, din diverse grupuri rasiale și geografice, care sunt sănătoși sau au condiții medicale stabile.

Studiile clinice se desfășoară în prezent și în SUA, Japonia, Rusia, Africa de Sud, Kenya și America Latină, cu studii planificate în alte țări europene și asiatice. În total, AstraZeneca se așteaptă să înscrie până la 60.000 de participanți la nivel global.

„Compania face progrese rapide în producția cu o capacitate de până la 3 miliarde de doze de vaccin în 2021, în așteptarea aprobării de reglementare. Vaccinul poate fi depozitat, transportat și manipulat în condiții frigorifice normale (2-8 grade Celsius / 36-46 grade Fahrenheit) timp de cel puțin șase luni și poate fi administrat în condițiile existente de asistență medicală”, se arată în comunicatul companiei. 

Ce e AZD1222

AZD1222 a fost co-inventat de Universitatea din Oxford și de compania sa, Vaccitech. Acest vaccin folosește un vector viral de replicare deficient bazat pe o versiune slăbită a unui virus comun de răceală (adenovirus) care provoacă infecții la cimpanzei și conține materialul genetic al proteinei vârf a virusului SARS-CoV-2. După vaccinare, se produce proteina vârfului de suprafață, amorsând sistemul imunitar pentru a ataca virusul SARS-CoV-2 dacă infectează ulterior corpul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel