Vaccinul împotriva Covid ar putea afecta mamografia? Ce spun specialiștii
Autor: Angela Sabău pe 23 sep, 17:30 | Vaccinuri

Mamografie Foto: Instagram CNN

Se pare că dacă ați făcut recent un vaccin anti-Covid, ar trebui să mai așteptați un pic până să faceți mamografia. Iată cum explică specialiștii.

Cel puțin două dintre vaccinurile COVID-19 aprobate pot provoca inflamarea ganglionilor limfatici din axilă (sau din alte părți ale corpului), deoarece îmbogățesc sistemul imunitar pentru a recunoaște și combate virusul.

Este o reacție temporară inofensivă, dar care ar putea provoca o anumită confuzie pe o mamografie.

Umflarea ganglionilor limfatici din axilă sau din alte locuri din apropiere sunt în cazuri rare un semn de cancer. Pentru a evita testele inutile și anxietatea inutilă, experții îi sfătuiesc acum pe radiologi să fie prudenți atunci când interpretează semnificația ganglionilor limfatici umflați observați pe mamografia unei femei, dacă a primit recent vaccinul COVID-19.

Dacă la centrul de imagistică a sânului nu ați fost întrebată despre asta, asigurați-vă că îi informați.

Dacă mamografia dvs. arată că aveți ganglionii limfatici umflați, radiologul poate dori să vă supuneți testelor cu ultrasunete de urmărire sau să vă întoarceți în câteva săptămâni pentru repetarea unei ecografii cu ultrasunete, pentru a vedea dacă umflarea a dispărut. Dacă umflarea persistă, pot fi justificate teste suplimentare.

Pentru a evita problemele, încercați să vă programați mamografia înainte de a primi prima doză sau programați-vă întâlnirea timp de patru până la șase săptămâni după a doua doză. Dar nu săriți nici testul, nici vaccinarea COVID-19.

Vaccinuri Vezi toate articolele