Valeriu Gheorghiță, despre pandemie: întrebarea nu e dacă vine valul patru, ci când vine și care va fi amploarea lui

Col. dr. Valeriu Gheorghiță
Valeriu Gheorghiță spune că valul patru al pandemiei va veni cu siguranță, însă nu se poate anticipa, deocamdată, cât de agresiv va fi, sau când va veni. 

Întrebarea nu este dacă valul patru Covid-19 va veni în România, ci când va veni și care va fi amploarea lui, a declarat la Digi24 coordonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiță. El a reluat apelul pentru vaccinare, pentru a se evita o creștere semnificativă a numărului de infectări viitoare, așa cum se întâmplă momentan în multe țări din lume în prezent. Medicul a subliniat că oamenii pot pleca în vacanță, dar că trebuie să respecte regulile de igienă și de distanțare socială.

"Nu am ajuns la imunizarea în masă. Din păcate, mai ales la varianta Delta, imunitatea dobândită ca urmare a trecerii prin boală nu oferă suficientă protecţie, 20 - 50% dintre persoane au risc să se reinfecteze.

Cu cât rata de vaccinare este mai redusă, cu atât viteza de propagare a acestei noi variante virale este mai mare", a spus Valeriu Gheorghiță.

Întrebat despre valul patru, Gheorghiţă a afirmat: "Cred că discuţia asupra valului patru nu este dacă vine, ci când vine şi care va fi amploarea lui. Mi-aş dori să ne înşelăm cu toţii.

În toată această pandemie ne-am dorit ca aceste predicții să nu se adeverească, dar ne uităm la caracteristicile virusologice și la experiența altor țări unde a crescut numărul de cazuri – India, Rusia, Marea Britanie, Spania, Franța, Portugalia, Danemarca, Italia, Grecia.

Recomandarea e să mergem în concediu, e clar că avem nevoie, nu suntem la momentul în care să stăm în casă. Știm cum să ne ferim, ce reguli să respectăm în sensul că nu trebuie să avem grijă de igienă sau să purtăm mască doar pentru că ne cere cineva.

Știind aceste reguli și având la dispoziție posibilitatea de ne vaccina avem toate instrumentele prin care să evităm o creștere semnificativă a numărului de cazuri în perioada următoare.

Dacă nu ne vom vaccina suficient, e posibil și acestea sunt și estimările OMS, că la sfârșitul lui august 90% din cazurile de Covid sa fie generate de această variantă Delta.

Tendința la nivel european este de creștere a numărului de cazuri de infectare", a adăugat medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel