Vitamine și suplimente: semne că aveți deficit de vitamina B12

Deficiența de vitamina B12 se produce atunci când organismul nu are suficient de multă vitamina B12 pentru a produce globule roșii, care transportă oxigenul prin corp. Faptul că nu ai suficient B12 poate duce la o serie de simptome.  

Iată care sunt semnele și simptomele deficienței de vitamina B12, dar si posibilele cauze, potrivit Medicine Net. 

Amorţeală


Deficitul de B12 poate provoca amorțeală și furnicături.
Lipsa de B12 poate deteriora teaca protectoare care acoperă nervii. Boli precum celiacă, Crohn sau alte boli ale intestinului pot îngreuna absorbția vitaminei din organismul tău. 

Extremități reci

Deficitul de B12 înseamnă mai puține globule roșii, astfel încât s-ar putea să simțiți frig.
Fără suficientă B12, s-ar putea să nu aveți suficiente globule roșii sănătoase pentru a muta oxigenul în jurul corpului (anemie). Acest lucru vă poateda senzația de rece, în special în mâini și picioare.

Ceata creierului

Lipsa suficientă de B12 poate duce la confuzie și probleme de memorie.
Lipsa de B12 poate duce la depresie, confuzie, probleme de memorie și demență. De asemenea, vă poate afecta echilibrul. Suplimentele B12 sunt de obicei sigure. Pentru adulți, medicii recomandă 2,4 micrograme pe zi. Dacă iei mai mult decât ceea ce ai nevoie, corpul tău trece restul prin urină. Totuși, dozele mari pot avea unele reacții adverse, cum ar fi amețeli, dureri de cap, anxietate, greață și vărsături.

Slăbiciune

Slăbiciunea, oboseala și ușurința pot însemna că nu aveți suficient B12.
Muschii tai fi lipsiți de forta. De asemenea, s-ar putea să vă simțiți obosit sau cu capul. Medicul dumneavoastră poate verifica cât de mult B12 aveți.

Limbă netedă

Nivelurile inadecvate de B12 pot duce la o limbă netedă și dureroasă.
Este posibil ca medicul dumneavoastră să îl numească glossită atrofică. Micile denivelări pe limba ta numite papile încep să se risipească. Asta face să pară și să se simtă un fel de neted și lucios. Infecțiile, medicamentele și alte afecțiuni o pot provoca. Dar, dacă nu ai suficient B12 sau alți nutrienți, limba ta poate fi și dureroasă.

Boala vegetarienilor

Vitamina B12 se găsește exclusiv în produsele de origine animală, astfel încât veganii trebuie să mănânce alimente fortificate.
Deficitul de B12 este rar, deoarece corpul tău poate stoca mai mulți ani de aprovizionare. Dar plantele nu conțin B12. Așadar, veganii și vegetarienii care nu mănâncă niciun produs de origine animală ar trebui să adauge unele alimente procesate, cum ar fi pâinea fortificată, biscuiti și cereale.

Palpitații cardiace

Palpitațiile cardiace sunt un posibil simptom al deficitului de vitamina B12.
Puteți obține mai multe vitamine B12 de la pui, ouă și pește. Dar una dintre cele mai bune surse este, de departe, ficatul de vită.

Motiv al deficienței: vârsta

Oamenii absorb mai puțin B12 pe măsură ce îmbătrânesc.
Pe măsură ce îmbătrânești, este posibil ca organismul tău să nu absoarbă B12 la fel de ușor. Dacă nu îl tratați, nivelurile scăzute de B12 pot duce la anemie, leziuni ale nervilor, starea de spirit deteriorată și alte probleme grave. Așadar, urmăriți orice simptome și faceți un test de sânge dacă medicul vă recomandă acest lucru.

Motiv pentru deficiență: slăbire chirurgicală

Bypass ul gastric poate duce la un nivel scăzut de B12.
Una dintre cele mai frecvente operații de pierdere în greutate este numită „bypass gastric". După operație, alimentele ocolesc părți ale stomacului și intestinului subțire. De obicei, B12 se descompune într-o formă utilizabilă. Este posibil ca medicul să vă monitorizeze nivelul B12 și să vă sugereze suplimente, dacă aveți nevoie de ele.

Afte bucale

Lipsa de B12 poate provoca afecțiuni bucale.
Puteți obține aceste ulcere pe gingie sau limbă. Ele ar putea fi un semn de scădere a B12, anemie sau o altă afecțiune. Plăgile de obicei se limpezează de la sine, dar ajută la evitarea ingredientelor care ar putea fi iritante sau dureroase, cum ar fi oțetul, citricele și condimentele fierbinți precum pulberea de chili. Unele medicamente fără vopsire îți pot calma durerea.

Motiv pentru deficiență: medicamente

Anumite medicamente interferează cu absorbția sau activitatea B12.
Unele medicamente scad nivelul B12 sau îngreunează utilizarea organismului de vitamine pentru organism. Ei includ:

Cloramfenicol (Chloromycetin), un antibiotic utilizat pentru tratarea infecției
Inhibitori ai pompei de protoni precum lansoprazol și omeprazol
Medicamentele cu ulcer peptic precum cimetidina (Tagamet) și ranitidina (Zantac)
Metformin pentru diabet.
Spuneți medicului dumneavoastră și farmacistului despre toate medicamentele și suplimentele pe care le luați.

Probleme digestive

Scăzutul B12 poate duce la probleme digestive.
S-ar putea să vă pierdeți pofta de mâncare, să scădeați prea mult în greutate sau să aveți probleme de constipație. Dacă nivelul B12 este scăzut, medicul îl va injecta adesea într-un mușchi pentru a fi sigur că organismul îl absoarbe. Uneori, doze mari de pastile funcționează la fel de bine. Amintiți-vă însă că simptomele deficienței de B12 pot fi similare cu semnele multor alte boli.

Atenție pentru gravidele vegetariene

B12 este extrem de important pentru mame însărcinate, femeile care alăptează și pentru copiii lor.
Discutați cu medicul dumneavoastră despre suplimentele B12, atât în timpul sarcinii, cât și la alăptare. Bebelușii care nu obțin suficient ar putea avea leziuni grave și permanente ale nervilor sau ale celulelor creierului. Copilul tău ar putea avea nevoie și de suplimente

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel