Zahăr sau îndulcitori: răspunsul surprinzător al cercetătorilor

Băuturile îndulcite cu zahăr nu ar face bine inimii, susține un studiu din SUA
După ce sa dovedit că zahărul poate face foarte mult rău, în comerț au început să apară băuturile îndulcite cu îndulcitori artificiali. Specialiștii au vrut să vadă cât de sănătoși sunt aceștia, în comparație cu zahărul. Răspunsul lor este surprinzător.

Crezi că îți faci o favoare consumând băuturi care conțin îndulcitori în loc de zahăr? S-ar putea să nu fie chiar așa, potrivit unei cercetări publicate în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie.
Cercetătorii au studiat aproape 105.000 de persoane care au completat trei sondaje privind consumul de băuturi dietetice din ultimele 24 de ore, la fiecare șase luni. În timpul unei monitorizări de 10 ani, cercetătorii au urmărit sănătatea cardiovasculară a participanților.

În comparație cu persoanele care nu au băut nici băuturi zaharoase, nici băuturi îndulcite artificial, cei care au băut cantități mai mari din oricare tip de băutură au avut un risc mai mare de a avea un atac de cord, accident vascular cerebral sau altă problemă cardiovasculară gravă. 

Aportul „ridicat” nu a fost chiar atât de mare: atât pentru băuturile zaharoase, cât și pentru cele îndulcite artificial, aportul mediu pe zi a fost de aproximativ 6 uncii, sau aproximativ o jumătate de doză e suc.

Deși cercetătorii au explicat mulți factori confuzi (cum ar fi fumatul, diabetul și antecedentele familiale de boli de inimă), descoperirile nu pot dovedi o legătură cauzală între tipul de băutură și boala de inimă, dar pun la îndoială ideea că înlocuitorii zahărului sunt mai siguri pentru inimă decât zahărul obișnuit, notează health.harvard.edu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel