Zeci de substanțe chimice necunoscute descoperite în corpul uman. Cât de PERICULOASE sunt

Bebeluș  FOTO: pexels.com
Cercetătorii au descoperit peste 50 de noi substanţe chimice din mediul înconjurător în corpurile oamenilor. Multe dintre acestea sunt prea puțin cunoscute.

Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din California arată că s-au descoperit peste 50 de noi substanţe chimice din mediul înconjurător în corpurile oamenilor. Acestea - care nu au mai fost observate anterior la oameni - au fost descoperite în cadrul unui studiu efectuat pe femei însărcinate şi nou-născuţii lor.

”Suntem foarte îngrijoraţi de aceste expuneri în timpul sarcinii deoarece aceasta este o perioadă de dezvoltare foarte vulnerabilă. (…) Pot influenţa sănătatea mamei ulterior. Şi reprezintă o perioadă vulnerabilă de dezvoltare pentru făt, astfel încât poate avea consecinţe copilărie şi pe tot parcursul vieţii", a declarat autoarea principală a cercetării, Tracey Woodruff, care conduce Programul de sănătate reproductivă şi mediu şi Centrul de cercetare a mediului şi impact asupra sănătăţii, la Universitatea din California.

Printre substanţele chimice nou detectate sunt perfluoroalchil şi polifluoroalchil. Aceste substanţe chimice sunt utilizate în produsele de larg consum, cum ar fi vase de gătit antiaderente şi cutii de pizza, rămân în corpul uman pentru o lungă perioadă de timp şi se pot acumula, arată Agenţiei de Protecţie a Mediului din SUA.

10 dintre substanţele nou detectate sunt folosite în producţia de materiale plastice. Unul dintre plastifianţii detectaţi se găsește în ambalajele de tip fast-food. Alte două dintre substanţele chimice nou detectate sunt utilizate în produsele cosmetice; unul în pesticide. Însă, cele mai multe - 37 - dintre aceste substanţe chimice nou detectate sunt cele despre care cercetătorii au puţine informaţii, sau chiar deloc.

30 de femei însărcinate au participat la studiu. Li s-au prelevat probe de sânge de la mame în timpul travaliului şi naşterii şi din cordonul ombilical al nou-născuţilor imediat după naştere. 109 substanțe chimice au fost descoperite în sângele matern și în cordonul ombilical. 55 dintre acestea nu au fost identificate înainte la oameni. Ftalaţii – substanțe chimice identificate anterior la om – au fost asociaţi cu efecte adverse asupra sănătăţii, spre exemplu cu probleme de reproducere.

Mai multe cercetări sunt necesare pentru a se afla dacă aceste substanţe chimice sunt prezente şi în ţesuturile fetale şi la ce niveluri. "Suntem expuşi la substanţe chimice despre care avem foarte puţine informaţii. Iar aceste substanţe chimice ar putea avea efecte dăunătoare asupra sănătăţii pe care nu le cunoaştem şi nu le putem prezice", au apreciat cercetătorii, arată Agerpres.

Studiul științific despre substanțele chimice - AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel